ВИШЕ ПОВЈЕРЕЊА У МЕЂУНАРОДНИ СУД НЕГО У ПРЕГОВОРЕ

budimir

БЕОГРАД, 5. ЈАНУАРА /СРНА/ - Избјегли и прогнани Срби из Хрватске подржавају став званичног Београда да Србија неће разматрати могућност повлачења контратужбе све док Хрватска не повуче тужбу за геноцид против Србије и сматрају да би Међународни суд правде могао донијети правичнију пресуду од оне која би била постигнута преговорима између Загреба и Београда.

"Још увијек избјегли и прогнани Срби сматрају да би Међународни суд правде у Хагу, ако би био непристрасан, могао донијети правичнију пресуду од оне која би била постигнута преговорима између Србије и Хрватске", изјавио је Срни предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Он поставља питање ко ће гарантовати провођење евентуалних рјешења која би била постигнута преговорима?

"Хрватска је и до сада потписала више међународних и билатералних споразума и преузела одређене обавезе, али их није испоштовала", подсјећа Будимир.

Према његовим ријечима, избјегли и прогнани Срби из Хрватске, који су поднијели највећа страдања за вријеме протеклог рата, очекивали су да тужбу против Хрватске прва покрене Србија.

"Зато су поздравили противтужбу коју је 4. јануара 2010. године поднијела Србија, у којој терети Хрватску за геноцидне радње и етничко чишћење више од 230 000 Срба у операцији `Олуја`", рекао је Будимир.

Он наглашава да је послије првостепене пресуде Хашког трибунала хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу и посебно изнесене квалификације да је "Олуја" била удружени злочиначки подухват постало јасно на каквим је климавим темељима заснована тужба Хрватске.

Будимир каже да је непобитна чињеница да је Хрватска у економским проблемима, али да Загреб за такво стање не може окривити ни Србију ни избјегле и прогнане Србе.

"Ако заиста Хрватска жели да постане равноправна чланица ЕУ, онда је за очекивати да врати и надокнади опљачкану и уништену имовину својим грађанима српске националности, успостави исте стандарде у суђењима за ратне злочине, те изврши ексхумацију и идентификацију жртава рата", рекао је Будимир.

Он закључује да би Хрватска требало што прије да донесе стратегију суочавања са прошлошћу и међунационалног помирења, далеко оштрије да санкционише говор мржње, нетолеранцију и нескривену србофобију, проводећи међународне стандарде заштите људских права и основних слобода.

Будимир је поновио да без правичног рјешења проблема избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске нема ни мира и стабилности у региону.

Он је изразио наду да ће се Хрватска коначно одрећи оне политике која је довела до грађанског рата и прогона са вјековних огњишта више од 500 000 хрватских држављана српске националности.

"Тој политици није било довољно да изврши етничко чишћење већ је пред Међународним судом правде у Хагу покренула и тужбу против Србије за геноцид", рекао је Будимир.

Министар спољних послова Хрватске Весна Пусић изјавила је недавно да се "залаже за повлачење тужбе за геноцид против Србије", али је само неколико дана касније рекла да је она "против повлачења тужбе за геноцид против Србије уколико не буду ријешена основна питања несталих, опљачкане имовине и ратних злочина".

Координатор за медије Владе Србије Слободан Хомен изјавио је да Влада сматра да су преговори најбољи начин за рјешавање свих спорова, па и тужби за геноцид, али да док Хрватска не повуче своју тужбу против Србије за геноцид, Србија неће разматрати могућност повлачења контратужбе.
       
Припремио: Дарко ТЕРЗИЋ

 

 

Извор: срна