Вехабија из БиХ на црној листи САД

Радикални исламиста Бајро Икановић (39) из Хаџића, који се бори у Сирији у редовима Исламске државе, стављен је на америчку црну листу људи повезаних с тероризмом

 Исламиста Бајро Икановић

Исламиста Бајро Икановић

РАДИКАЛНИ исламиста Бајро Икановић (39) из Хаџића, који се бори у Сирији у редовима Исламске државе, стављен је на америчку црну листу људи повезаних с тероризмом. Икановић је 2013. године напустио БиХ и отишао да ратује на страни исламиста.

- Он је за две године ратовања дошао до места команданта "босанског одреда" у Исламској држави, који броји око 300 људи. Овај одред важи за специјалце ИД. Били су на ратиштима у Ираку, а последње информације кажу да се налазе код Раке, главног града Исламске државе - каже за "Новости" експерт за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Према његовим речима, Икановић је прво био под надзором Нусрета Имамовића, али му је отказао послушност и кренуо својим путем.

- Икановић сада покушава да се из Сирије наметне као нови вођа вехабија у БиХ и тражи људе по Зеници и Травнику јер су ово најјача упоришта вехабија у БиХ. Уколико то успе да уради, појачаће одлазак вехабија у БиХ на ратишта у Сирију - истиче Галијашевић.

Икановић је 2008. осуђен на осам година затвора због планирања терористичких напада у БиХ, али му је казна преполовљена и изашао је на слободу 2012. године. Недуго затим је нестао из БиХ и отишао у Сирију.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

„Мајн кампф“ Исламске државе - Jadovno 1941.

ГЛАВНИ ЦИЉ: ЗЕЛЕНА ТРАНСВЕРЗАЛА И СПАЈАЊЕ САНЏАКА ...

НОВИ ФРОНТ ЗА ИСЛАМИСТЕ - Jadovno 1941.

Да ли прослава, обележавање, или обнова ратне атмосфере ...

Џихадисти регрутовали 20 људи који би у Србији требало да ...

"Џелат" би хтео да буде жртва - Jadovno 1941.

БиХ У СВЈЕТСКОМ ВРХУ ПО БРОЈУ ЏИХАДИСТА - Jadovno 1941.