fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВАРШАВА ТРАЖИ ИЗВИЊЕЊЕ ВАШИНГТОНА

Predsjednik_Poljske_Bronislav_Komorovski.jpg
Предсjедник Пољске Бронислав Коморовски

Пољска jе jуче затражила формално извињење САД након што jе шеф Федералног истражног бироа (ФБИ) у свом чланку сугерисао да Пољска диjели одговорност за холокауст заjедно са Њемачком.

Амерички амбасадор у Пољскоj Стивен Мул примиће званичну протестну ноту и захтjев за извињењем због чланка директора ФБИ Џеjмса Комиjа, рекао jе портпарол Министарства спољних послова Пољске Марћин Воjћиеховски (Марцин Wоjциецхоwски).

Комеj у чланку у „Вашингтон посту“ од 16. априла сугерише да jе Пољска била саучесник у нацистичком геноциду над европским Јевреjима.

Он наводи „да у своjим главама, убице и саучесници Њемачке, Пољска и Мађарска, сматраjу да нису учинили никакво зло. Они су убиjедили себе да jе то била права ствар коjу су морали да ураде“.

Предсjедник Пољске Бронислав Коморовски рекао jе да Комиjеви коментари показуjу „потпуно непознавање историjе“ и да jе то „увреда за хиљаде Пољака коjи су помагали Јевреjима“.

Мул jе данас понудио неформално извињење у Варшави на церемониjи обиљежавања 72 године од устанка у варшавском гету.

„Било каква сугестиjа да Пољска, или било коjа друга земља осим нацистичке Њемачке, сносе одговорност за холокауст, jе погрешна, штетна и увредљива“, рекао jе он новинарима.

Шест милиона Пољака убиjено jе током нацистичке окупациjе Пољске током Другог свjетског рата. Половина тог броjа били су Јевреjи, а остали хришћани.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Аушвиц у сенци скандала – Jadovno 1941.

отворена изложба „рукописе копам и сиjем…памћење свиjета“

Аушвиц: Прво име холокауста – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: