fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Усташка шаховница на насловници „Гласа ХДЗ-а“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ustaska-sahovnica.jpg

На насловници jулског броjа „Гласа ХДЗ-а“, мjесечника коjи се штампа и диjели бесплатно под покровитељством Хрватске демокртаске заjеднице (ХДЗ) БиХ дистрикта Брчко, доминираjу порука „Корачамо даље“ и шаховница коjа jе коришћена у вриjеме НДХ, пишу данас „Независне новине“.

Како су бањалучком дневнику потврдили наjугледниjи хералдичари и историчари у региону, нема никакве дилеме да jе шаховница обjављена на насловници „Гласа ХДЗ-а“ коришћена у вриjеме усташке власти Анте Павелића.
Главни и одговорник уредник тог гласила jе Анто Домић, брчански градоначелник и jедан од потпредсjедника ХДЗ БиХ, коjи у сваком броjу пише уводнике на различите теме.

Према риjечима угледног хералдичара и члана више међународних хералдичких и фалеристичких друштава Драгомира Ацовића, нема никакве дилеме да jе шаховница с првим сребрним пољем она коjа jе коришћена у вриjеме НДХ.
„Истина, ако човjек тражи неке конотациjе, таква композициjа шаховнице ниjе коришћена само у вриjеме НДХ, дакле тек од 1941. године, него и раниjе, али jесте тачно да се та вариjанта користила у вриjеме НДХ“, обjашњаца Ацовић.

Спорни су композициjа боjа и сам дизаjн шаховнице. Наиме, грб обjављен у jулском броjу „Гласа ХДЗ-а“ почиње првим биjелим (сребрним пољем) коjи искључиво симболизуjе усташтво и идеологиjу злочина над нехрватима, пише лист.
Колико jе, заправо, ово питање осjетљиво потврђуjе и чињеница да jе чак и ратна Хрватска заjедница Херцег Босна, односно Хрватска Република ХБ, чиjим се челницима у Хагу суди за ратне злочине, избjегавала да користи шаховницу с почетним биjелим пољем.
Ни за Енвера Имамовића, историчара из Сараjева, нема никакве дилеме да jе риjеч о грбу коришћеном у вриjеме Павелићеве НДХ.
„Званични грб Републике Хрватске почиње црвеним пољем и доста jе другачиjи од грба НДХ, након што се у Хрватскоj дуго полемисало о овом питању. Сви грбови коjи почињу биjелим пољем коришћени су у доба Павелића и то jе чињеница, а оваj грб асоцира на усташтво“, истиче Имамовић.
Челници Скупштине Брчко дистрикта, упитани за коментар, истичу да jе ово за њих нешто потпуно ново, као и за политику у дистрикту, а потпредсjедник Скупштине Аден Рибић осуђуjе оваj поступак и наводи да то дистрикту Брчко не треба.

„Сада не могу да преjудицирам какве ће бити реакциjе, иако вjеруjем да ће бити и инициjативе за смjену градоначелника ако jе он одговоран за ово. Видjећемо да ли jе оваj грб обjављен злонамjерно или случаjно“, наводи Рибић, док jе портпарол ОХР-а Марио Бркић поручио да од надлежних институциjа очекуjу „да осигураjу поштовање свих релевантних законских прописа како би се сприjечило било какво дизање тензиjа“.

 

Извор: РТРС

Везане виjести:

ВЕЛИЧАЊЕ ГЕНОЦИДА У ЈАСЕНОВЦУ: Посадили цвеће у боjама шаховнице и у облику слова У!

УСТАШКО „ЦВИЈЕЋЕ“ У ЈАСЕНОВЦУ ВЕЛИЧА ГЕНОЦИДНИ РЕЖИМ

Јасеновац: Кућица у (коцкастом) цвиjећу, трава око ње…

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: