fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Умро један од најближих Туђманових сарадника

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/josip_boljkovac.jpg

Јосип Бољковац, jедан од наjближих сарадника Фрање Туђмана, умро jе у Карловцу у 94. години.

Бољковац jе хоспитализован у jутарњим часовима, речено jе из болнице, али узрок смрти jош ниjе познат, преносе хрватски медиjи.

Представници удружења избjеглих Срба из Хрватске тражили су годинама да Бољковац, први министар унутрашњих послова самосталне Хрватске, буде процесуиран због злочина и прогона Срба.

Предсjедник Удружења протjераних Срба из западне Славониjе Крста Жарковић рекао jе раниjе Срни да Бољковац по командноj одговорности сноси наjвећу одговорност за припрему ратних активности 90-тих година у вези са наоружавањем хрватских паравоjних формациjа и прогон Срба из Хрватске.

„Бољковац jе као министар унутрашњих послова заjедно са Мартином Шпегељом радио на наоружавању Хрвата и стварању тадашњег `Збора народне гарде` Хрватске“, рекао jе Жарковић.

Према његовим риjечима, Бољковац jе одговоран и за стварање свих врста логора за Србе у Хрватскоj у пероду 1991-1995. године.

„Бољковац jе био и непосредни руководилац Томиславу Мерчепу за стварање логора за Србе у Пакрачкоj Пољани и Марином Селу, ликвидациjу Срба у Госпићу под командом Мирка Норца, те за прогон Срба у Карловцу“, додао jе Жарковић.

Бољковац jе у маjу ове године на загребачком Жупаниjском суду неправоснажно ослобођен оптужби да jе у маjу 1945. године, као шеф карловачке Озне, наредио хапшења и ликвидациjу 21 цивила с подручjа Дуге Ресе због сарадње с усташким властима.

Судиjа Томислав Јуриша образложио jе да би било „неправедно да сви комунистички злочини падну на његова плећа“.

Бољковац ће бити сахрањен у петак, 14. новембра, у Вуковоj Горици.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

УХАПШЕН ЈОСИП БОЉКОВАЦ

Снимци са четири баj-паса

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: