fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Све је више напада на Србе у Хрватској

Обjављен извештаj Српског народног већа о међунационалним односима у Хрватскоj. Већи броj инцидената од уласка Загреба у ЕУ

Загреб

ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У ХРВАТСКОЈ jе све више отворених напада на Србе, а они су се проширили на целу земљу, од Вуковара до Дубровника. Ово jе закључак Српског народног већа коjе jе у посебном извештаjу поброjало све инциденте коjи су забележени у последње време, пре свега у току прошле године. Донедавно jе било наjвише напада на Србе у повратничким краjевима, а сада их бележимо у свим деловима Хрватске, каже се у извештаjу СНВ.

Повећан броj инцидената и етничко насиље над Србима бележи се од уласка Хрватске у ЕУ и, неочекивано, од доласка леве коалициjе на власт. Један од разлога за то jе чињеница да ХДЗ, увек када jе у опозициjи, жели да националну еуфориjу искористи за повратак на власт. Српско народно веће констатуjе да jе и председничка кампања Колинде Грабар Китаровић била темељена на национализму.

Прошле године забележена су 82 случаjа етнички мотивисаног насиља у коjем су страдали Срби у Хрватскоj. Забележено jе и низ случаjева међунационалне нетрпељивости према Србима, али и физички напади и разни облици вређања. Када jе реч о увредљивим графитима, наjвише их jе у Загребу, а има и примера да дуго остану на зградама а да их нико не избрише. Увредљивих графита има и у другим градовима, поготово Сплиту, а наjчешће jе исписано “Србе на врбе”, “Убиj Србина”, “Селите се Срби”.

У задње време забележени су и броjни случаjеви попут оног у Глини, где се Србима не допушта да обележаваjу датуме из историjе. Са друге стране, толеришу се окупљања оних коjи глорификуjу усташки режим и ратне злочинце. У Загребу су уобичаjене мисе за Анту Павелића.

Говор мржње чуjе се од многих истакнутих интелектуалаца, а све jе и мање оних коjи реагуjу. Све то резултира и нападима на Србе, па jе тако у Пушинама претучена осамдесетогодишња старица српске националности. Било jе и напада на децу, jедног ученика из Доњег Лапца коjи jе ишао у школу у Загреб. После низа инцидената породица jе одлучила да се одсели у Кореницу.

Забележени су инциденти у редакциjи “Новости” из Загреба и напади на чланове Антифашистичке лиге. Оштећени су и аутомобили београдских регистрациjа, пре свега у Сплиту, аутобус “Ласте” у Бенковцу, а подметнут jе пожар у кући повратника из Глине. Све jе више напада уз броjна оштећења и на српске цркве широм Хрватске, нарочито у карловачком краjу. Девастирани су и броjни споменици.

Радикализациjа хрватског друштва доводи до све веће несношљивости према Србима, констатуjе СНВ. Прошла, али и ова година биће упамћене по томе што се говор мржње из приватне преселио у jавну сферу.

СТАДИОНИ ПУНИ МРЖЊЕ

СВЕ jе више напада на Србе и на спортским стадионима, па се недавно на утакмици где jе играла Риjека поjавио натпис “Шугава Риjеко, пуна си Срба”, и “Не брини Риjеко, има jош врба”. Све jе више напада на Србе и у медиjима. Нема реакциjа на овако драстично испољавање мржње и националне нетрпељивости. Има и примера да се на jавноj телевизиjи емитуjу прилози коjи фалсификуjу прошлост и величаjу НДХ.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Загреб поново тресе антисрпска хистериjа – Jadovno 1941.

УЧЕСТАЛИ НАПАДИ НА СРБЕ И ПОКУШАЈИ КИДНАПОВАЊА …

Дуго жигосање српског имена (први део) – Jadovno 1941.

Напад на Србе у Сплиту: Славили Светог Саву па се нашли на …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: