СУТРА ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СВЕТЛОСТ У МРАКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА"

БАЊАЛУКА, 1. ОКТОБРА /СРНА/ - У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци сутра ће бити отворена изложба "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији", коју ова установа организује у сарадњи са Народним музејом из Београда.

Бањалучка публика ће први пут имати прилику да види ремек дјела велике српске умјетнице Надежде Петровић која је, уз Малишу Глишића, Милана Миловановића и Косту Миличевића, зачетник импресионизма у српском сликарству, саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске. 

Изложба представља антологијски избор умјетничког стваралаштва из прве деценије двадесетог вијека, обухватајући највише домете српског импресионизма, незаобилазне у прегледима модерне умјетности у домаћим и свјетским галеријама и музејима. 

У Музеју савремене умјетности Републике Српске биће изложено 90 слика које су власништво Народног музеја и Музеја савремене уметности у Београду, Музеја града Београда и Уметничке галерије "Надежда Петровић" у Чачку. 

Изложбу "Светлост у мраку Првог светског рата - Врхунска остварења протагониста импресионизма у Србији" Народни музеј у Београду приредио је у част 170 година од оснивања, а истовремено је и најзначајнији пројекат ликовних умјетности којим се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата. 

Аутор изложбе је Љубица Миљковић, музејски савјетник Народног музеја у Београду, док је кустос поставке у Бањалуци Жана Вукичевић, кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске. 

Изложба се реализује у оквиру програма међудржавне сарадње под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије и биће отворена до 2. новембра.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

МСУ РС: Изложба великана српског сликарства