fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОНОВО ОСКРНАВЉЕНО ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ У НАСЕЉУ ОСИЈЕК

Оскрнављено православно гробље у насељу Осиjек у федералноj општини Илиџа

Оскрнављено православно гробље у насељу Осиjек у федералноj општини Илиџа

Непознати починиоци поново су оскрнавили православно гробље у насељу Осиjек у федералноj општини Илиџа, гдjе су на гробовима исписивали непримjерене графите, ломили вазе за цвиjеће и порушили камени стуб на гробљанскоj капиjи.

„Желим да осудим оваj вандалски чин коjи се догодио на православном гробљу у Осиjеку. И ми, свештеници, и наши парохиjани дубоко смо огорчени и узнемирени због овог догађаjа, не знамо шта би се могло jош десити пошто ово ниjе први пут да нам за сада непозната лица скрнаве гробове“, истакао jе Срни парох блажуjски jереj Дарко Даниловић говорећи о овом инциденту коjи се догодио приjе двиjе вечери.

Прошле године, истиче он, само у jедном дану седам споменика jе срушено, оскрнављено и полупано до темеља, више гробова jе поливено фарбом, а парохиjани коjи су уређивали гробље, млађа лица и мjештани Осиjека, засути су каменицама и упућене су им погрдне риjечи.

Он jе рекао да су jуче поподне чланови jедне српске породице дошли на гробље да уреде и окаде породичну гробницу и прислуже свиjеће и били су неприjатно изненађени призором коjи су затекли, након чега су одмах обавиjестили свештенике и илиџанску полициjу.

Парох блажуjски jереj Дарко Даниловић

Парох блажуjски jереj Дарко Даниловић

Истичући да jе полициjа благовремено изашла на лице мjеста и обавила увиђаj, отац Даниловић jе апеловао да све надлежне институциjе у општини Илиџа учине нешто конкретно како би заштитили гробље од вандала и обезбиjедили да се и парохиjани и породице коjе обилазе гробље осjећаjу безбjедно и спокоjно.

Мjештанин Раjко Ешпек, коjи води рачуна о одржавању гробља, истиче да он нема никаквих проблема са комшиjама, али да га веома брину инциденти коjи се скоро сваког мjесеца дешаваjу на православном гробљу.

„Дешаваjу се неке баналне ствари. Ово нормалан човjек не може учинити. Брука jе и срамота шта нам раде и зато бих и jа апеловао да полициjа и друге одговорне институциjе поведу више рачуна о заштити гробља“, каже Ешпек.

Према његовим риjечима, вандали су наjвjероватниjе млада лица узраста између 16 и 17 година коjи ноћу долазе на гробље, пиjу и дрогираjу се, а потом чине недостоjне ствари.

Он jе додао да jе полициjа редовно долазила на његове позиве, али до данас ниjедан виновник ових инцидената ниjе откривен, нити кажњен за своjа недjела.

На гробљу су видљиви знакови скрнављена надгробних споменика на гробницама породица Видић, Берjан, Ћосовић, Јанковић, Богдановић и других, а осим поломљених ваза за цвиjеће срушени су и столови, па чак су скинуте и однесене месингане алке са надгробних плоча.

Једна породица, упозорава Ешпек, наjавила jе да више не може да подноси ово малтретирање и непримjерене нападе на њихове светиње и да ће наjвjероватниjе посмртне остатке своjих наjмилиjих прениjети у Требиње, гдjе сада живи.

У насељу Осиjек у федералноj Илиџи данас живи око 60 српских породица, углавном стараца коjи се издржаваjу од пензиjа, а неки од њих коjи су jош у снази живе од свог рада на скромним имањима.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Високо: Графити увредљивог садржаjа на православноj цркви …

Задушнице на оскрнављеном гробљу – Jadovno 1941.

Гробови Срба у долини смрти – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: