ОТВОРЕНА НОВА ЗГРАДА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ

zagreb

ЗАГРЕБ,  /СРНА/ - Његова светост патријарх српски Иринеј присуствовао је данас у Загребу свечаној академији поводом отварања нове зграде Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“.Директор Српске православне опште гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" Слободан Лалић истакао је да је српски народ у Загребу и Хрватској поносан на оснивача Српске православне гимназије његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског Јована.

 

"Најпоноснији смо на наше гимназијалце, али и професоре који раде у гимназији. Највећи број наших ђака био је из повратничких породица, јер смо жељели бити њихова прилика и чинилац бољих животних изгледа“, рекао је Лалић на свечаној академији.

 

Према његовим ријечима, циљ је да Српска православна гимназија буде представљена као перспективна едукативна установа отворена за сву дјецу независно од националне или вјерске припадности.

 

"Град Загреб је од почетка препознао отварање православне гимназије као властиту добит и на томе смо веома захвални. Ова гимназија представља важан дио културног и европског Загреба у каквом желимо да живимо“, додао је Лалић.

 

Он је захвалио и ресорном министарству које је посебну пажњу посветило образовању етничких мањина у Хрватској.

 

Митрополит загребачко-љубљански Јован истакао је да је Загреб универзитетски центар и да се отварањем православне гимназије желе побољшати укупни друштвени односи.

 

"Мир и љубав обавеза су свих нас и због тога и на овај начин требамо градити мостове међу нацијама и различитим вјероисповјестима“, рекао је Јован у кратком филму о православној гимназији.

 

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић истакао је да се отварањем православне гимназије успоставља нова врста квалитетнијег дијалога

вјерских заједница у Хрватској.

 

"Драго ми је што ће дјеца православне вјероисповијести имати прилику да се образују у једној од најмодернијих образовних установа у Хрватској“, рекао је Јосиповић у кратком филму о православној гимназији.

 

Градоначелник Загреба Милан Бандић нагласио је да отварање православне гимназије за Хрватску и Србију, Загреб и Београд, те два народа значи додатно повјерење и успостављање мостова сарадње.

 

"Отварањем ове гимназије јачаће се наука и образовање, али ће бити послата и порука мира, толеранције, заједништва и повјерења“, рекао је Бандић.

 

Ученик православне гимназије Драгожељ Свилокос истакао је да ову образовну установу похађај 86 дјеце свих националности.

 

„Услови у школи су фантастични, учионице су најмодерније, а школа финансира наше образовање. Сваке године се све више ђака уписује у православну гимназију“, рекао је Свилокос Срни.

 

Члан Српске академије наука и умјетности Момчило Спремић одржао је пригодну бесједу о Кантакузини Катарини Бранковић, а свечана академија је обиљежена и пригодним културно-умјетничким програмом.

 

Свечаној академији су присуствовали чланови Светог архијерејског синода СПЦ, министар науке, образовања и спорта Хрватске Жељко Јовановић, изасланик предсједника хрватског Сабора Милорад Пуповац, амбасадори Србије,САД,Русије, Француске и Норвешке у Хрватској.

 

У српској православној гимназији вечерас је организован и пријем за званице. Његова светост патријарх српски Иринеј обишао је данас и манастир Свете Петке.

 

Ово је прва посјета патријарха Иринеја Хрватској.

 

Патријарх Иринеј служио је данас свету архијерејску литургију у Саборном храму Преображења господњег у центру Загреба са свештеницима Митрополије загребачко-љубљанске.

 

Његова светост патријарх српски Иринеј састаће се сутра у Загребу са хрватским црквеним великодостојницима и државним врхом, најављено је из Епархије загребачко-љубљанске.

 

Патријарх Иринеј ће се ујутро, другог дана тродневне посјете, састати са кардиналом Јосипом Бозанићем и сталним вијећем Хрватске бискупске конференције у сједишту Католичке цркве у Загребу.

 

Након овог сусрета, патријарха Иринеја примиће хрватски предсједник Иво Јосиповић у свом кабинету на Пантовчаку, а потом и премијер Зоран Милановић.

 

За сутра је предвиђено да патријарх Иринеј служи литургију и освјешта капелу посвећену Светом Сави у оквиру зграде духовног центра на Светом Духу у Загребу.

 

Извор: срна