fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „БАЊАЛУКА – ОКУПАЦИЈА И ОСЛОБОЂЕЊЕ“

Отворена изложба о Бања Луци у Другом свjетском рату

Отворена изложба о Бања Луци у Другом свjетском рату

Изложба архивских докумената под називом „Бањалука – окупациjа и ослобођење“ отворена jе данас у галериjи Академиjе наука и умjетности Републике Српске, поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свjетском рату и Дана града.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао jе, отвараjући изложбу, да су на 38 паноа смjештени документи и фотографиjе коjе свjедоче о тешком времену овог града, о периоду од 1941. до 1945. године са броjним подацима о онима коjи су активно учествовали у томе да донесу слободу.

Он jе навео да jе у тим ратним годинама око 4.500 Бањалучана положило живот, истичући да су многи од њих уткали живот у слободу у оквиру народноослободилачког покрета и jединица коjе су Бањалуку покушале да ослободе и 1944. године у два наврата.

Подсjећаjући да jе Бањалука ослобођена 22. априла 1945. године, Гаврановић jе истакао да jе она данас модеран и лиjеп град.

Гаврановић jе нагласио да jе изложбу граду и грађанима поклонио Архив Републике Српске, коjи данас обиљежава 62 године од формирања.

Архивиста у Архиву Републике Српске Мариjана Тодоровић Билић и jедан од аутора изложбе „Бањалука – окупациjа и ослобођење“ рекла jе новинарима да се изложба састоjи од три цjелине, и то „Године окупациjе“, „Бањалучке операциjе за ослобођење Бањалуке“ и „Година ослобођења“.

Она jе навела да су представљена 243 експоната распоређена на 38 паноа, те да jе наjвећим диjелом грађа преузета из архивских фондова Архива Републике Српске, затим из Архива БиХ, Историjског музеjа БиХ и Историjског музеjа Југославиjе.

Директор Архива Републике Српске Боjан Стоjнић уручио jе, поводом Дана Архива Републике Српске, градоначелнику Бањалуке повељу Владислава Другог Јагеловића из 1494. године у коjоj се први пут помиње име Бањалуке.

Након отварања промовисан jе филм аутора Александра Боjка „Оргинални снимци из ратног и непосредног послиjератног периода Бањалуке“.

Отварању су, осим великог броjа Бањалучана, присуствовали су генерални конзул Србиjе у Бањалуци Владимир Николић, директор Архива Републике Српске Боjан Стоjнић, први директор Архива Републике Српске Небоjша Радмановић, предсjедник Удружења Архивских радника Републике Српске Душан Поповић, представници Академиjе наука и умjетности Републике Српске и СУБНОР-а.

Изложба „Бањалука – окупациjа и ослобођење“, чиjи су аутори и Владан Вуклиш и Верица Стошић, биће отворена до 5. маjа, а покровитељ jе град Бањалука.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Босанска краjина у Другом светском рату(4) – Jadovno 1941.

22.06.2013. – Бања Лука:Парастос и комеморацjа … – Jadovno 1941.

БАЊА ЛУКА: СУТРА ПАРАСТОС ЖРТВАМА УСТАШКОГ ПОКОЉА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: