fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК НИКОЛИ ТЕСЛИ

Откривен споменик Николи Тесли у Андрићграду

Откривен споменик Николи Тесли у Андрићграду

Идеjни творац Андрићграда Емир Кустурица и академик Матиjа Бећковић данас су, у оквиру обиљежавања Видовдана, открили споменик српском научнику и проналазачу Николи Тесли, поводом четири године од почетка градње града од камена на обалама Дрине и Рзава.

Споменик висок 1,25 метара дjело jе академика Николе Јанковића коjи jе аутор и Теслине статуе откривене у новембру 2013. године у Њуjорку на Лонг Аjленду поводом 70 година од смрти великог научника.

Обраћаjући се окупљеним грађанима, Бећковић jе аутора Јанковића назвао наjвећим живим српским скулптором.

„Тесла jе био и пjесник, он jе дошао из наше будућности, али тамо се и вратио. Теслино научно дjело тек долази, биће схваћено од нараштаjа коjи тек долазе и коjи треба да наставе његово дjело“, нагласио jе Бећковић.

Он jе подсjетио да jе Тесла био потомак породица коjе су дале 40 свештеника, али и двоjицу владика, наводећи да jе и Тесла био „нека врста монаха“.

Бећковић jе подсjетио на Теслине jавне иступе коjи су говорили о страдању српског народа током историjе, али и на његову оданост српству, као и на велика научна достигнућа.

Он jе честитао Видовдан броjним грађанима окупљеним у „храму науке и части“, како jе назвао Андрићград.

Идеjни творац града од камена Емир Кустурица навео jе да jе Андрићград замишљен као мjесто гдjе ће српска култура наставити да живи у Вишеграду – у мjесту инспирациjе Иве Андрића за стварање великог романа „На Дрини ћуприjа“.

„Четрнаест издања историjских свезака Андрићевог института коjе су говориле о почетку Првог свjетског рата дале су другачиjи поглед на `Младу Босну` и почетак Првог свjетског рата. Томе су доприниjела и многа научна дешавања у Андрићевом институту“, рекао jе Кустурица.

Он jе наjавио да ће у октобру почети да ради и Академиjа Андрићевог института коjи постоjи већ двиjе године.

Кустурица jе изразио увjерење да ће Андрићград у будућности постати мjесто гдjе ће многи таленти из народа пронаћи себе и своjим радом продужити виjек култури српског народа коjи треба да настави да гледа далеко у будућност.

На свечаности jе наступило културно-умjетничко друштво „Грачаница“ из Чикага коjе jе редитељу Кустурици уручило и специjалну захвалницу.

Вечерас ће, у сарадњи са Кућом легата из Београда и Фондациjом Петра Лубарде из Херцег Новог, у просториjама галериjе свечано бити отворена изложба слика и цртежа овог сликарског гениjа.

У оквиру Видовданске прославе, биће одиграна и представа „Бела кафа“ у извођењу Народног позоришта из Београда, у режиjи Милана Нешковића, а према тексту jедног од наjзначаjниjих српских драмских писаца Александра Поповића.

Почетак представе заказан jе за 21.00 час на Византиjском тргу.

У вечерњим часовима посjетиоци Андрићграда имаће прилику да уживаjу у концерту познате београдске рок групе „Рибља чорба“ коjи ће своjим наступом употпунити Видовданску свечаност, а љубитељима квалитетне музике приредити спектакл.

Концерт ће бити одржан на Тргу Петра Другог Петровића Његоша, са почетком у 23.00 часа. Улаз за све посjетиоце jе бесплатан.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

НА ВИДОВДАН ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА ТЕСЛИ – Jadovno 1941.

Никола Тесла у крилу Православља – Jadovno 1941.

ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛИ ТЕСЛИ У ХОТЕЛУ „ЊУЈОРКЕР …

Моjе Јадовно у Њуjорку – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: