Нереално, посвађали се Ватикан и Хрвати ?

јастучић

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Зоран Милановић доживео је критику Радио Ватикана пошто је изјавио да се неће изаћи из кризе “по Духу светом, већ радом и интелигенцијом”.Коментатор Радио Ватикана, који не изражава званични став Свете столице, премијера је назвао умишљеним и одржао му буквицу, по којој Хрватска никад неће изаћи из кризе ако ће се власт тако понашати. Милановићеву изјаву Радио Ватикан ставља у политички контекст, замерајући премијеру што се често вербално “поиграва” са Црквом, а порука је да је у Хрватској лоша власт која ће изгубити поверење народа и верника.

Када је реч о оцени власти, Радио Ватикан је у праву, јер је тренутно у Хрватској најлошија власт у њеној историји. Милановић је познат по бахатим и недоличним изјавама. Међутим, црква има богато финансирање, без обзира на кризу и што је свима другима срезано.

Део црквеног врха у Хрватској изражава отворено незадовољство са левом власти. Посебно се то видело приликом доношења за цркву спорног закона о вештачкој оплодњи, а хрватски су бискупи дан када је закон донесен прогласили “катастрофом” за државу. У влади сматрају да иза критика на Радио Ватикану не стоје Света столица и Хрватска бискупска конференција.

Односи Хрватске и Ватикана захлађују и на најнижој тачци су последњих година. Ни хрватски председник ни премијер нису верници, а стални Милановићеви вербални излети према цркви само додатно компликују односе. “Док се год људи и они који владају и они који не владају не ускладе са Духом светим неће да изађу из рецесије”, порука је Радио Ватикана премијеру Зорану Милановићу.

Милорад Пуповац, коме државе прети да ће срезати финансирање, пита се одакле паре за Римокатоличку цркву. “Зашто Јосиповић не постави питање финансирања Католичке цркве из државних резерви”, пита се Пуповац.

Извор: ВИДОВДАН