fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАПОКОН: Споменик жртвама „Олује“ у Београду

Избjегличка колона Срба из Краjине

Избjегличка колона Срба из Краjине

Србиjа ће ускоро добити први споменик посвећен жртвама хрватске воjне акциjе „Олуjа“ 1995. године, а обележjе ће бити подигнуто на београдском Ушћу или код Цркве Светог Марка, сазнаjу незванично „Новости“.

Како преносе наши извори, предлог за подизање овог белега патње нашег народа биће прослеђен Скупштини града Београда и очекуjе се да буде откривен наjкасниjе до августа, када се навршаваjу две децениjе од убиства 1.900 и прогона више од 200.000 Срба из Туђманове Хрватске.

Извори „Новости“ тврде да ову идеjу подржаваjу представници Владе Србиjе, градских власти и челници удружења Срба из Хрватске.

Да jе Србиjа више пута пропустила да се на достоjан начин ода почаст жртвама ратова деведесетих година на простору бивше Југославиjе слажу се саговорници „Новости“, коjи напомињу и да jе време да се подигне овакав мемориjал.

Историчар Чедомир Антић из Напредног клуба подсећа на чињеницу да jе „Олуjа“ наjвеће етничко чишћење забележено у Европи после Другог светског рата и да заслужуjе достоjно обележjе у Београду.

– Сасвим jе логично да овакав злочин у ком су настрадали углавном цивили добиjе и достоjно спомен- бележjе – каже Антић.

– Чињеница jе и да би држава требало да стане иза ове идеjе и да позове и друге установе и организациjе да jе подрже. Такав споменик треба да постоjи у Србиjи, када jе већ то немогуће у Хрватскоj. Такође, добро би било покренути инициjативу да слично обележjе буде подигнуто и у Бањалуци.

Антић сматра и да jе веома важно да будући мемориjал своjим изгледом и величином „не буде срамотан“, али и да речи коjе буду на њему исписане, одражаваjу праву слику догађаjа.

– Важно jе и да се на њему нађу имена свих познатих жртава и да се jасно напише да jе реч о убиjеним Србима – истиче Антић.

Да jе Србиjи потребан достоjан споменик жртвама ратова деведесетих, сматра и Саво Штрбац, први човек организациjе „Веритас“. Он подсећа да би било идеално да будуће обележjе буде саставни део ширег проjекта „Српски мемориjал“, чиjа jе идеjа не само одавање почасти, већ и истраживање и рад на неговању успомене на све српске жртве у 20. веку.

– Идеjа jе да „Српски мемориjал“ чини не само споменик, већ и одговараjућу зграду у коjоj би била смештена установа коjа би се бавила истраживањем свих материjала о страдању нашег народа – каже Штрбац.

– Око ове идеjе окупљен jе велики броj историчара и jавних личности, а има и подршку председника Републике и патриjарха Иринеjа.

СКРОМНА ОБЕЛЕЖjА

Споменик жртвама „Олуjе“ биће прво овакво обележjе у Београду. Скромни мемориjал подигнут jе у сећање на нестале особе у периоду од 1991. до 1999. године на Ташмаjдану, као и спомен-плоча у част погинулих у ратовима деведесетих на Савском тргу. Уз то, главни град има jош неколико спомен-чесама и табли постављених у знак сећања на погинуле воjнике, коjе су махом подизала удружења бораца.

Извор: Intermagazin.rs

 

Везане виjести:

ШАБАС: „ОЛУЈА“ ЈЕ БИЛА ГЕНОЦИД – Jadovno 1941.

“Олуjа“ – злочин без казне – Jadovno 1941.

Хрватска: Оптужница за убиство Срба после Олуjе – Jadovno 1941.

Српски и хрватски генерали након Олуjе – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: