fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Линта захтијева од Пусићеве да разријеши дужности Дарка Сабљака

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Vesna_Pusic.jpg

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта упутио jе треће отворено писмо министру спољних послова Хрватске Весни Пусић у коjем захтиjева од ње да разриjеши дужности првог секретара Амбасаде Хрватске у Београду Дарка Сабљака због притиска на избjегле Србе да пониште хрватску личну карту.

Упозораваjући да службеници хрватских конзулата у Београду и Суботици континуирано врше притисак на Србе прогнане из Хрватске да пониште хрватску личну карту и одjаве пребивалиште из Хрватске, Линта наводи да jе Сабљак прекршио члан 25 Закона о државним службеницима.

Тим чланом прописано jе да се државни службеник мора понашати тако да не умањи углед државне службе и да буде непристрасан, наводи Линта, додаjући да jе Сабљак прекршио и Етички кодекс државних службеника, саопштено jе из Коалициjе удружења избjеглица.

Линта каже да се хрватски службеници у протеклих годину дана према прогнаним Србима из Хрватске, коjи имаjу држављанство Србиjе и српску личну карту или избjегличку карту, понашаjу бахато и износе неистине да немаjу право на двиjе личне карте.

Подсjећаjући да jе претходно упутио отворена писма 20. августа и 8. септембра ове године, Линта у трећем писму Пусићевоj наводи да jе чињеница да она ниjе одговорила, чиме jе охрабрила службенике у хрватским конзулатима у Београду и Суботици да поjачаjу притисак на прогнане Србе.

Он jе подсjетио Пусићеву на упутства коjа jоj jе послао хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остоjић у коjима су прецизно наведени разлози на основу коjих прогнани Срби могу приjавити привремени одлазак изван Хрватске на пет година и тако, осим српске личне или избjегличке карте, задржати и хрватску личну карту.

Линта од Пусићеве захтиjева да позове на одговорност амбасадора Хрватске у Београду Гордана Маркотића у случаjу да jе добио Остоjићева упутства, а ниjе их доставио своjим службеницима да би поступали у складу с њима.

Такође, захтиjева да позове на одговорност свог помоћника за билатералне односе Жељка Купрешака у случаjу да ниjе доставио ова упутства Амбасади Хрватске у Београду.

„Очекуjем да ми, у разумном року, одговорите на захтjеве из овог писма, као и на моjа питања из претходна два писма. О садржаjу овог писма упознали смо министра спољних послова Србиjе Ивицу Дачића и предсjедника Српског народног виjећа Милорада Пуповца“, навео jе Линта.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

У БЕОГРАДУ ПОДИЋИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА У ПОСЉЕДЊЕМ РАТУ

Линта: Усташка идеологиjа – узрок рата – Jadovno 1941.

ЛИНТА: ДЕКЛАРАЦИЈА – ВРХУНСКИ ЦИНИЗАМ ХРВАТСКЕ 

Линта тражи да се поштуjе закон о правима мањина – Jadovno 

Линта: Против укидања статуса избеглица – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: