fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЛИНТА ПИСАО ПЛАТИНИЈУ

Misel_Platini.jpg
Мишел Платини

Предсједник Коалиције избјеглица у Србији Миодраг Линта упутио је писмо предсједнику УЕФА Мишелу Платинију, у којем га обајвештава да је нови члан Извшног одобра УЕФА, предсједник Фудбалског савеза Хрватске Давор Шукер присталица усташа и нацистичког вође Адолфа Хитлера.

Линта у писму наводи да је Шукер испољио симпатије према усташама и вријеђао хрватске званичнике српске националности и да због тога не може да допринесе борби УЕФА против растућег расизма, дискриминације и говора мржње.

Он је истиче да Шукер сматра да усташе на челу са Антом Павелићем нису злочинци који су током Другог свјетског рата извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, већ ослободиоци и борци за интересе хрватског народа.

„Поставља се питање да ли би челници фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фукцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа? Одговор је веома јасан. Истог тренутка би били принуђени да поднесу оставке“, навео је Линта.

Он је подсјетио да је усташки режим, као највјернији савезник Хитлера и нацистичке Њемачке током Другог свјетског рата на најмоструознији начин у логорима смрти и изван њих побио на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Као потврду да је Шукер присталица усташког режима Независне државе Хрватске (НДХ) и њиховог вође Анте Павелића, Линта је у писму навео низ примјера.

Линта наводи да се Шукер, као фудбалер „Реал Мадрида“, 1996. године фотографисао са осмјехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића у Мадриду, а крајем 2010. године је дао скандалозну изјаву да се тиме поноси.

Он додаје да Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није покренуо дисциплински поступак против извршног директора Фудбалског клуба „Динамо“ из Загреба Здравка Мамића када је марта 2013. године на националној основи вријеђао министра спорта и образовања Хрватске Србина Жељка Јовановића, ријечима да „Србин не може водити најважнији ресор у Хрватској“.

Он подсјећа да је Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, маја 2014. године забранио министру спорта да уручи пехар побједника купа фудбалерима „Ријеке“ са скандалозним објашњењем да ће то „прије допустити и Циганину, али не и Жељку Јовановићу, јер је српског поријекла“.

Напомиње се да Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није осудио поступак хрватског репрезентативца Јосипа Шимунића, кога је УЕФА суспендовала због ширења националне и расне мржње, јер је послије утакмице Хрватска-Исланд новембра 2013. године у Загребу, са терена узвикивао усташки поздрав „За дом“.

У писму се наводи да је Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, маја 2014. године дао скандалозну изјаву да ће Хрватска играти на Свјетском првенству у Бразилу за суспендованог Шимунића, чиме је послао јасну поруку да подржава његов фашистички чин на овој утакмици.

Он истиче да Шукер, као предсједник Фудбалског савеза Хрватске, није осудио усташко скандирање на фудбалској такмици између „Хајдука“ и „Осијека“ новембра 2013. на стадиону Пољуд у Сплиту, као и на другим фудбалским утакмицама у Хрватској.

Линта је замолио Платинија да са садржајем овог писма упозна остале чланове Извршног комитета и предсједнике 54 национална савеза који су чланови УЕФА, да му одговори у разумном временском року.

Извор: срна

Везане вијести:

линта непријатно изненађен подршком фсс давору шукеру

КРИТИКЕ ЋУРКОВИЋУ ЗБОГ ОДНОСА ПРЕМА ШУКЕРУ …

ФСС ДА ПОВУЧЕ ПОДРШКУ ДАВОРУ ШУКЕРУ – Jadovno 1941.

СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА ФСС-а ДА „ПРЕЋУТКУЈЕ“ СТАВ О …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: