fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Католичка црква хоће и касарну гарде у Београду

Београдска надбискупиjа захтева враћање четири пута више имовине у реституциjи од пописане. На списку ове верске заjеднице и други воjни обjекти, гробља, приватне задужбине…

Katolicka_crkva_hoce_i_kasarnu

РИМОКАТОЛИЧКА црква у Србиjи (РКЦ) тражи четири пута више имовине него што jоj jе, према катастру и судским земљишним књигама, одузето! Како „Новости“ сазнаjу из извора блиских Немањиноj, међу здањима коjа потражуjу као замену за некретнине коjе не могу да добиjу у натури налазе се чак и воjни обjекти. Тако у оквиру заменске реституциjе Београдска надбискупиjа потражуjе земљиште касарне „Васа Чарапић“, у Улици Михаjла Аврамовића, где jе смештен део Гарде Воjске Србиjе!

Ако не може то, онда РКЦ даjе опциjе: земљиште Воjно-географског института у Улици Миjе Ковачевића 5 и Воjномедицинског центра Карабурма, у Северном булевару 1.

Све ово траже у замену за станове у центру Београда, пре свега у Крунскоj 19, коjи су им некада припадали, али данас не могу физички да им буду враћени.

Увидом у документациjу, „Новости“ су утврдиле да спор између Римокатоличке цркве, пре свега Београдске надбискупиjе и Сремске бискупиjе, и Агенциjе за реституциjу траjе већ дуже време, jер jе РКЦ незадовољна обимом онога што jоj jе враћено, као и темпом враћања.

Посебно су фрустрирани jер им држава не враћа гробља. Конкретан спор испао jе око гробља у селу Кукуjевци, у Срему. Како наводе у Сремскоj бискупиjи, ово гробље не само да jе некада било црквено власништво, већ се плаше и могућности да локалне власти донесу одлуку о потенциjалноj пренамени. У Кукуjевцима jе 98 одсто становништва било хрватско, али jе већина после 90-их прешла с друге стране границе, па сада у месту живи само jедна католичка породица и неколико поjединаца. Ово гробље jе често изложено девастациjи. У Сремскоj бискупиjи сматраjу да држава о гробљу не брине, али не жели ни да га врати Цркви.

ЗГРАДЕ РКЦ су у Србиjи враћени многоброjни вредни обjекти. Међу њима су и зграда бивше Медицинске школе у Зрењанину, такозвана Штапска зграда у Панчеву, пословни простори у Новом Саду и Сомбору, више зграда у Суботици и Земуну…

Гробља, међутим, по закону не могу бити предмет правног промета. Дакле, не могу бити враћена. Осим тога, већина jе данас мешовита, мултиконфесионална. На њима нису сахрањени само католици, већ и житељи других вероисповести.

Притом, РКЦ jе jедина црква коjа jе назад добила jедно гробље – у Сремскоj Митровици, али оно одавно ниjе активно. На њему се не обављаjу сахране и више има статус културног добра. При- том jе моноконфесионално. Осталим црквама и верским заjедницама такви захтеви су одбиjени.

РКЦ jе водила на десетине спорова против решења Агенциjе за реституциjу, што пред Управним, што пред Врховним касационим судом и све их jе изгубила! Једини спор коjи су добили пред Управним судом, али га затим изгубили пред ВКС у жалбеном поступку, био jе везан за земљиште у Кукуjевцима, за коjе нису приложили одлуку о одузимању. РКЦ jе тврдила да jе Агенциjа дужна да прибави ту одлуку, а Агенциjа да по закону ниjе дужна ако одлуке нема. А одлуке ниjе било из простог разлога што дотично земљиште ниjе ни одузето РКЦ у аграрноj реформи.

То доказуjе и писмо тамошњег жупника из 1947. да они нису потпали под аграрну реформу jер су имали мање од максимума земље, односно мање од 10 хектара.

Посебно занимљиво jе земљиште из задужбине Владислава грофа Пеjачевића де Вероцизи, аустроугарског велепоседника, коjи jе имао много имовине у Срему и Хрватскоj. Велики део jе оставио народу кроз задужбине, а jедна од њих jе Румска римокатоличка жупска заклада за сиромахе. Задужбина jе била приватна, мада jе РКЦ доказивала да jе задужбина њена. Мистериjу jе разрешио сам румски жупник коjи jе доставио податке да Црква ниjе оснивач те задужбине, па jе њен захтев за повраћаj имовине одбиjен.

Katolicka_crkva_hoce_i_kasarnu_1

Сремска бискупиjа jе изгубила два управна спора везана за земљиште коjе припада тоj задужбини jош пре три-четири године. Међутим, заступник бискупиjе jе поднео захтев за враћање треће парцеле коjа jе припадала задужбини, тврдећи опет да jе оснивач те задужбине РКЦ!

Званични подаци Агенциjе за реституциjу показуjу да jе више од половине захтева РКЦ решено (поднето jе 467 захтева, а 252 су решена). Од тог броjа, 127 jе одбачено.

РКЦ у поступку реституциjе потражуjе око 3.996 хектара земљишта и 113.865 квадрата обjеката. Међутим, Комисиjа Владе Србиjе за прикупљање података о имовини одузетоj црквама, из 2004. године, утврдила jе на основу података бивших општинских судова коjи су водили земљишне књиге, да jе РКЦ одузето 974 хектара. Према подацима катастра пак одузето им jе 1.105 хектара. Дакле, у оба случаjа скоро четири пута мање од онога што данас траже!

Кроз поступак реституциjе или у заменскоj реституциjи, РКЦ jе враћено више од 724 хектара земљишта и 22.551 квадратни метар обjеката. Када се томе додаjу захтеви коjи су одбачени, одбиjени или су их странке саме повукле, испада да jе решено питање око 45 одсто тражене имовине. РКЦ, међутим, ниjе задовољна и спремна jе да у оваj проблем укључи Ватикан и српске власти, укључуjући и премиjера.

Директор Агенциjе за реституциjу Страхиња Секулић потврдио нам jе тачност броjки коjе се односе на враћену имовину, али ниjе био вољан да коментарише спор са РКЦ.

ЗАСАД БЕЗ ОДГОВОРА

КАКО се баш воjна имовина нашла у захтеву за заменску реституциjу, у Београдскоj надбискупиjи нису обjаснили. Иако су „Новости“, како нам jе у овоj верскоj заjедници речено, питања у писаноj форми проследиле надбискупу Станиславу Хочевару, до закључења овог броjа одговоре нисмо добили.

Из београдског средишта Римокатоличке цркве раниjе се чуло да jе „Надбискупиjи враћено наjмање имовине, иако jе наjсиромашниjа по броjу верника“.

Извор: НОВОСТИ

Везане виjести:

НЕ ПРЕСТАЈЕ ОТИМАЧИНА! – Jadovno 1941.

наjвише имовине и културног блага спц уништено у хрватскоj

Враћање имовине српским jевреjима: Народ готово уништен …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: