ИСЛАМСКА ЗАЈЕДНИЦА ФОРСИРА СУКОБЕ

Rajko Vasic

БАЊАЛУКА, 3. ЈАНУАРА (СРНА) - Извршни секретар Савеза независних социјалдемократа Рајко Васић оцијенио је данас да Исламска заједница БиХ и њен лидер Мустафа Церић убрзано форсирају фронт сукоба и мржње Срба и Хрвата са муслиманима у БиХ.
       
Васић је истакао да се у ту сврху се свакодневно даје узбуна на тему антиисламизма и исламофобије, а свака политичка изјава, нарочито српских политичара, користи се као завјереничка или агресивистичка парола.
       
"Тако је било и са констатацијом српског члана Предсједништва БиХ Небојше Радмановића да би Србија и Хрватска требало више пажње да посвете БиХ. То је протумачено као позив у борбу против ислама, умјесто да је узето као дејтонска чињеница јер су обје земље потписнице Дејтонског споразума", рекао је Васић Срни.
       
Према његовим ријечима, Исламска заједница БиХ настоји да буде бољи политички фактор од бошњачких политичара који су непрестано развијали хегемонизам, унитаризам и централизам, умјесто здравог национализма, националног политичког интереса Бошњака.
       
Васић је истакао да сада Исламска заједница БиХ настоји да тај национализам надомјести вјерским екстремизмом и потпљивањем сукоба ислама и хришћанства, што је веома опасна политика која се не може подвести под изборне процесе унутар те вјерске заједнице.
       
"Саодговорни тешким посљедицама које могу настати у БиХ тим форсираним локалним сукобом цивилизација, свакако су и бошњачке политичке странке које на ову дјелатност Исламске заједнице калкулативно шуте", навео је Васић.

Радмановић је изјавио да Србија и Хрватска, као гаранти Дејтонског споразума, имају обавезу да више воде рачуна о БиХ и конститутивним народима, који су везани за једну или другу државу. Он сматра да Србија и Хрватска имају мању улогу него што би могле и требало да имају.

Исламска заједница у БиХ саопштила је 1. јануара да Радмановићева изјава изазива ''код Бошњака муслимана сумњу и страх од српско-хрватске `бриге` за БиХ'', истакавши да се ''српска и хрватска политика ни по чему тако добро не слажу као по антиисламизму, антибошњаштву и антибосанству'', те да се ни ''хрватска ни српска политика није битно промијенила од милошевићевско-туђмановског договора о подјели БиХ без Бошњака''.

У саопштењу Исламска заједница позива Бошњаке да се ''пробуде, опамете и схвате поруку академика Алије Исаковића да су Бошњаци, уз Пољаке, једини народ у Европи с два сусједа који му договорно раде о глави".

 

 

Извор: срна