fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрвати Србима дугују 80 пензија

Државни фонд суседне земље дугуjе краjишким Србима око 80 пензионих чекова. Ниjедан договор са српском страном ниjе испоштован

ПРЕГОВОРИ између Србиjе и Хрватске о исплати заосталих пензиjа Србима из ове бивше jугословенске републике ушли су у седму годину. Помака чини се ни после толико времена нема и сви су изгледи да ће о дугу бивше домовине од око, како процењуjе Удружење пензионера из Хрватске, 80 чекова, преговарати и њихови наследници.

Поводом решавања наведеног питања, до сада jе одржано десет састанака, на коjима су присуствовали представници ресорних министарстава и пензионих фондова Србиjе и Хрватске, као и Завода за социjално осигурање и Комесариjата за избеглице. С обзиром да изнети проблем траjе предуго, на његовом решавању инсистирао jе и министар Александар Вулин, код свог хрватског колеге.

– Од почетка разговора, наша страна jе заступала став да сви на коjе се наведени проблем односи, треба да буду обештећени, док су Хрвати истицали законска ограничења у вези са могућношћу исплате доспелих неисплаћених пензиjа – кажу у Министарству рада. – Хрватска страна jе наjпре тврдила, да нема информациjу о броjу корисника коjима jе обустављена пензиjа, али су, ипак, дошли до податка.

На последњем састанку, одржаном краjем 2013. у Београду, представници Хрватске су изнели броjку, да jе идентификовано и прегледано 11.676 корисника код коjих jе прекинута исплата услед обуставе платног промета. – Представници Хрватске тврде да у оквиру њихових важећих правних прописа ниjе могуће исплатити пензиjе за период дужи од jедне године уназад, па су предложили да jе решење jедино могуће изменом постоjећег споразума о социjалном осигурању између две државе. Оваj став jе прихваћен, па jе договорено да хрватска страна припреми и достави инициjативу и текст предлога за измену тог споразума – наглашаваjу надлежни.

Суседи, међутим, нису поступили у складу са договореним. У комуникациjи с надлежним министарством Хрватске, предложено jе да се одржи припремни састанак у Београду до краjа 2014, на коjем би били дефинисали ставови о спорним питањима, као и о начину њиховог решавања, а нарочито, да ли ће се измене односити и на уређивање питања доспелих неисплаћених пензиjа. Ни то ниjе прихваћено, већ jе настављена преписка између надлежних министарстава.

– Регионални процес преговарања између четири државе започет jе jош 2008. – каже Даниjела Поповић Роко, помоћник комесара за избеглице. – Један од проблема коjи jе стављен на дневни ред су, осим имовине, обнове и станарског права, биле и пензиjе. Њихова исплата прекинута jе у периоду од 1991. до 1996. године обустављањем платног промета између две земље

ЋИРИЛИЦА
ПРЕМА подацима Удружења пензионера из Хрватске, Хрватски пензиони фонд jе одбиjао захтеве Срба само зато што су написани ћирилицом, иако на то ниjе имао право.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

ХРВАТСКОЈ КРИТЕРИЈУМИ ЗА УЛАЗАК У ЕУ БИЛИ УБЛАЖЕНИ 

КАД СЕ СВЕДУ РАЧУНИ – Српска имовина у Хрватскоj вреди 

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Фрагменти о злочину  – Jadovno 1941.

ПЕНЗИЈЕ – НЕДОСАЊАН САН – Jadovno 1941.

Срби избjегли из Хрватске не одустаjу од права  – Jadovno 1941.

проблем доспjелих неисплаћених пензиjа пензионера из хрватске

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: