fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ГРЕНИНГ ПРИЗНАО ДА ЈЕ ПОМАГАО У ФУНКЦИОНИСАЊУ АУШВИЦА

Бивши припадник нацистичких jединица СС Оскар Гренинг (94), коjи jе служио у Аушвицу у чину водника, рекао jе на суду да jе помагао у функционисању логора смрти jер jе сортирао новац и драгоцjености опљачкане од Јевреjа коjи су доведени у логор.

Оскар Гренинг

Оскар Гренинг

Гренинг jе на суђењу у покраjини Лунебург, у саопштењу коjе jе прочитао његов адвокат, рекао да jе данас тешко схватити слиjепу послушност коjу
jе он исказивао према нацистичком систему чак и када jе присуствовао ужасним злочинима у Аушвицу, логору у окупираноj Пољскоj.

„Мени jе то тешко да обjасним. Ми смо васпитавани да будемо послушни и та послушност ниjе дозвољавала контрадикциjе. Та послушност нас jе
спречавала да приjавимо злочине или да се против њих побунимо“, рекао jе он и додао да само може да моли Бога за опроштаj.

Гренинг jе оптужен да jе помагао у функционисању Аушвица, а њемачки медиjи су га описали као „рачуновођу Аушвица“. Он jе чувао одузете
ствари логораша, али му jе главни задатак био да прикупља и броjи новац украден од новопридошлица, коjи jе касниjе пребациван у Берлин, пренио jе АП.

Иако у њемачком правосудном систему нема изjашњавања о кривици Гренинг, коjи се терети по 300.000 тачака за саучесништво у убиству и за помагање у функционисању логора, jе рекао да осjећа моралну кривицу за оно што jе учинио. Он се суочава са три до 15 година затвора.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

„РАЧУНОВОЂА АУШВИЦА“ НАПОКОН ПРЕД СУДОМ – Jadovno …

Бивши чувар Аушвица: Нисам очекивао да ће Јевреjи преживети …

Аушвиц – 70 година од ослобођења наjвећег логора смрти …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: