Говорим бираним ријечима

Milorad Pupovac

Збор удруга ветерана сплитских гардијских бригада из Домовинског рата осудио је говор Милорада Пуповца који је као изасланик Сабора и предсједник Српског народног вијећа 24. јуна на комеморацији у Јадовном, мјесту усташких злочина над Србима и Жидовима, између осталог, рекао: "На овом мјесту догодио се злочин који је био матица свих каснијих злочина друге половице 20. стољећа у Хрватској и Босни и Херцеговини."

 

Који је ваш коментар тих напада бранитељских удруга?

 

- Нисам сигуран да ти људи разумију што сам желио рећи, а мислим да се ни не труде да разумију, јер се руководе тиме да постоји само једна истина и да других истина нема. А истина јесте да су злочини у Другом свјетском рату у Хрватској, у Босни и Херцеговини и другим дијеловима Југославије матица свих каснијих злочина, и то из два разлога. Први је тај што су злочини злоупотријебљени у кампањи за вођење рата, а с друге стране због тога што су неки актери те кампање преузели логику и политику злочина који су почињени у раздобљу од 1941. до 1945. године, било од стране усташке, било четничке, било неке треће војске.

 

Како објаснити карактер тих злочина људима који то не разумију?

 

- Ономе коме то није јасно, ја му то сигурно у Јадовном нећу објашњавати. Али волио бих да ми објасне тко је срушио споменик, тко је уништио спомен-плочу на Пагу? Нека ми одговоре зашто их то не смета.

 

Хоћете ли одговорити Збору удруга ветерана сплитских бранитеља на њихове прозивке?

 

- Никакав им одговор не планирам дати, јер оно што говорим у Јадовном, говорим бираним ријечима. И не сматрам да се икоме требам оправдавати, нити да икоме требам образлагати што је Јадовно и што се тамо треба рећи.

 

АУТОР: Мирна Јасић

 

 

Извор: SNV