ГЛАВАШ ПОСТРОЈИО СТРАНАЧКУ ГАРДУ Присегнули младићи у црним одорама и с црним береткама, увјежбавају их умировљени заповједници ХВ-а

ГЛАВАШ ПОСТРОЈИО СТРАНАЧКУ ГАРДУ

Пише: Никола Патковић

ОСИЈЕК - 'Позор! Славонска соколска гардо, Домовини вјерни!' - чује се грлати заповједнички глас који одзвања у празној спортској дворани Обртничке школе у Осијеку.

'Увијек вјерни' - одјекује одговор из грла 30 младића одјевених у црне одоре с црним береткама на главама. На лијевој руци одоре им је грб, а на прслуку с лијеве стране натпис 'Славонска соколска гарда' испод којег је лого ХДССБ-а, странке коју је утемељио Бранимир Главаш, који и особно надгледа припреме новоустројене страначке, како дознајемо, почасне постројбе која се припрема за своје прво јавно представљање у четвртак 8. листопада на Сабору странке у осјечкој дворани Зрињевац. Ријеч је о постројби која изгледа као права војна јединица. Једино што немају оружје, већ у рукама држе страначке и државне заставе. Из ХДССБ-а нам поручују да се не догађа ништа посебно.

- То су само припреме за Сабор. Ништа необично и ништа посебно - каже нам један високопозиционирани ХДССБ-овац, који је замолио за анонимност.

Иако је својим ријечима настојао миноризирати то што припремају, чињеница да су у Главашевој странци одлучили устројити постројбу која по многочему подсјећа на војску и носи војне конотације сама по себи изазива позорност јавности.

Снимио читатељ

Снимио читатељ

- Ми у томе стварно не видимо ништа посебно, нити за то имамо неке скривене мотиве. Ово није никаква паравојска или нешто слично већ обична страначка почасна постројба која ће своју премијеру имати на Сабору, на којем ћемо усвојити и измјене Статута, а које укључују и оснивање оваквих постројби и организацијских облика, спортских секција и слично. То су млади чланови наше странке који су сами изразили жељу да се овако организирају, а ми старији смо им у томе помогли, јер је боље да се млади баве спортом, него да се дрогирају и опијају - објашњава овај ХДССБ-овац.

Младиће у црним одорама за наступ на Сабору већ три тједна припремају умировљени заповједници Хрватске војске, али и инструктори почасне гарде Удруге „Хрватски сокол“ из Осијека. Они ће бити дио посебне сценографије која се припрема за страначки скуп у Зрињевцу.

Снимио читатељ

Снимио читатељ

 

Извор: JUTARNJI HR

 

Везане вијести:

ГЛАВАШ ИПАК НА СЛОБОДИ - Jadovno 1941.

ГЛАВАШ УСКОРО НА РАДНОМ МЈЕСТУ!? - Jadovno 1941.

Главаш остаје на слободи - Jadovno 1941.

ГЛАВАШ: ПОМЕН У ЈАДОВНУ - "БАЛ ВАМПИРА" - Jadovno 1941.