ДРЕЦУН: ПОКУШАЈ ЗАТИРАЊА ПРАВОСЛАВЉА

Дрецун

БЕОГРАД, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Идеја Приштине да мјесто храма Христа Спаса претвори у албански музеј представља покушај довршавања комплетног етничког чишћења Срба и затирања православља на Космету, рекао је Срни предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун."То је најбољи показатељ зашто Косово никада не сме да буде независно, јер у тој парадржави нема места за Србе. Овај потез Приштине јасно показује да би то била искључиво једнационална и једноконфенсионална, а никако мултиетничка држава", рекао је Дрецун. 

Према његовој оцјени, то је директна порука преосталим косовским Србима да треба да оду са Косова ако се не одрекну православља. 
Дрецун је рекао да то представља систематску политику коју води косовски премијер Хашим Тачи под покровитељством превасходно САД и НАТО, оцијенивши да држава Србија, осим снажне дипломатске иницијативе коју може да предузме, не може ништа конкретно да учини на терену. 

Он сматра да Србија може снажном дипломатском иницијативом да покуша да обустави ту намјеру, те да не очекује да ће било ко из међународне заједнице да реагује, ако Србија не изврши притисак. 

"Верујем да ће Србија, укључујући председника државе и Владу, нешто предузети да се изврши притисак на Приштину да то не ради, јер је то сулудо и бесмислено, створиће огромне тензије", рекао је Дрецун.

Он је истакао да Тачи и његови сарадици у континуитету воде политику, која је усмјерена на етничко чишћење Срба. 

"То показује који је крајњи циљ сецесије Космета и да тамо искљулчиво могу да живе Албанци и нико други", рекао је Дрецун. 

Епархија рашко-призренска осудила је идеје косовског Универзитета у Приштини да се незавршени храм Христа Спаса у том граду уклони или претвори у "Меморијални музеј косовских Албанаца" и истиче да то представља наставак процеса затирања српске духовне баштине на Косову и Метохији. 

Из Епархије наглашавају да је то и отворени позив на дискриминацију и да се у свијет шаље порука отворене нетрпељивости и вјерске мржње која је након оружаног сукоба на Косову и Метохији довела до систематског уништења више од 150 српских православних цркава и скрнављења на стотине хришћанских гробаља.

 

 

Извор: срна