fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Дачић: Србија не оспорава принцип права на самоопредјељење

Министар спољних послова и министар одбране Републике Србиjе у посjети штабу НАТО-а

Министар спољних послова и министар одбране Републике Србиjе у посjети штабу НАТО-а

Министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић изjавио jе данас на отварању „Роуз-Рот семинара“ Парламентарне скупштине НАТО у Београду да западни Балкан не смиjе нестати из фокуса ЕУ, jер идеjа ЕУ има љековит карактер за смиривање свих тензиjа у региону.

„Баш зато ЕУ мора да буде свесна да прича о замору од проширења ниjе тачна, jер се односи на невољност грађана земаља ЕУ да издваjаjу новац за друге земље у условима кризе, али када jе реч о решавању других проблема, политика проширења jе незамењива“, рекао jе Дачић, отвараjући семинар у Скупштини Србиjе.

Одговараjући на питања посланика из Јермениjе у вези са Косовом и Метохиjом, Дачић jе рекао да Србиjа не оспорава принцип права на самоопредjељење, али да оспорава да се то право проводи jедностраним актима.

„То отвара могућност за преседане на другом простору и у том смислу посебно jе осетљива регионална сарадња када желимо да учествуjу сви, а да притом покажемо различитости схватања“, рекао jе Дачић.

Он jе истакао да процес помирења у региону превише дуго траjе и оциjенио да би земље региона требало да покажу више зрелости и одговорности.

Када jе риjеч о односу Србиjе према санкциjама Русиjи, Дачић jе одговараjући на питање посланика из Шпаниjе поручио да Србиjа „не сjеди на двиjе столице“.

Он jе оциjенио да се воjноj сарадњи Србиjе са Русиjом придаjе непотребно велика пажња, при чему jе, како jе истакао, сарадња са НАТО учесталиjа и већа.

„Ми не криjемо приjатељство са Русиjом. Не криjу jе ни многе ваше земље, а неке имаjу већу економску сарадњу са Русиjом, док су jе неке и повећале од како су уведене санкциjе. Ми имамо своjу столицу, не седимо на две столице“, поручио jе Дачић.

Говорећи о преговорима са ЕУ, Дачић jе указао да Србиjа за разлику од других кандидата има поглавље 35 коjе се односи на Косово и Метохиjу и коjе jе, како jе оциjенио, недовољно дефинисано, па учесници у процесу не знаjу шта ће изазвати позитивну, односно негативну оцjену оних коjи процjењуjу испуњеност услова.

Дачић jе истакао да jе Србиjа против формирања воjске самопроглашеног Косова, jер то ниjе у складу са важећом Резолуциjом 1244 Савjета безбjедности УН и може угрозити безбjедност у региону.

Дачић jе подсjетио да су, приликом потписивања Бриселског споразума, премиjер Србиjе Александар Вучић, Хашим Тачи, високи представник ЕУ Кетрин Ештон и он лично боравили у сjедишту НАТО гдjе су им представници те воjне организациjе дали гаранциjе да неће бити доласка оружаних формациjа Албанаца на сjевер Косова без сагласности Кфора.

„То jе веома компликована материjа и мислимо да би о томе требало да се разговара на нивоу Савета безбедности УН. То се не жели, а ми смо заинтересовани за мир и стабилност и за наставак диjалога“, рекао jе Дачић.

У Скупштини Србиjе данас jе почео тродневни семинар Парламентарне скупштине НАТО о теми „Србиjа, западни Балкан и евроатлантска заjедница“.

Иако jе било наjављено да ће скуп отворити премиjер Србиjе Александар Вучић, скуп jе отворио шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић.

На „Роуз-Рот семинару“ говориће посланици парламента Србиjе, представници Парламентарне скупштине НАТО, представници Владе Србиjе, као и невладиних организациjа, саопштено jе из Скупштине Србиjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ВОЈСКА НАТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА „КРСТАРИ“ СРБИЈОМ …

ЗА ДАЉИ КОРАК ОРГАНИЗОВАТИ РЕФЕРЕНДУМ – Jadovno 1941.

ПОЧЕЛА КАМПАЊА „СРБИЈА НИКАД У НАТО“ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: