fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЋИРИЛИЦА ДИО ИДЕНТИТЕТА СРПСКОГ НАРОДА И КУЛТУРЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/episkop-porfirije.jpg

БЕОГРАД, 27. ЈУЛА /СРНА/ – Његово високопреосвештенство митрополит загребачко -љубљански Порфириjе изjавио jе да jе ћирилица дио идентитета српског народа и културе и да би сваки покушаj да се она елиминише представљао тенденциjу да се елиминише српско постоjање на хрватском простору.

Митрополит Порфириjе jе нагласио да ће православним вjерницима у Хрватскоj и Словениjи покушати да пренесе „неку врсту елементарног осећања достоjанства“ и да ће покушати да помогне да се, како jе рекао,
ослободе страха коjи евидентно постоjи и буду оно што jесу.

Он jе за Радио Београд навео да се броj православних вjерника од 1990-тих година у Хрватскоj смањуjе, али да насилног покрштавања ниjе
било.

„Моj и задатак цркве jе да ако видимо да постоjи тенденциозно и евентуално насилно прелажање из jедне у другу веру, не само да реагуjемо, него и да употребимо све расположива средства да се то спречи, али jа до сада нисам имао прилику да чуjем тако нешто“, рекао jе
митрополит Порфириjе.

Он jе истакао да може да разумиjе „65 одсто оних коjи су против ћирилице зато што и данас у Вуковару има више од 1.000 особа за коjе се не зна шта се са њима десило током рата“.

Митрополит Порфириjе сматра да, ипак, огромна већина у Хрватскоj жели да заштити право српског народа на ћирилицу и да на тамошњоj политичкоj сцени постоjи политичка воља да се то право заштити.

„Ћирилица се добрим делом односи и на историjу хрватског народа, али данас jе она везана за идентитет српског народа и српске културе. Сваки покушаj да се она елиминише, пре свега, jе кршење закона, а самим тим и тенденциjа да се елиминише српско постоjање на хрватском простору“, рекао jе митрополит Порфириjе.

Подсjетивши на то да Срби са Хрватима виjековима диjеле исти простор, митрополит загребачко-љубљански истакао jе да су та два народа веома слични и да диjеле исте проблеме.

„Међутим, потреба поjединаца да укину српски идентитет доводи нас у ситуациjу да, хтели – не хтели, морамо на све начине на коjе можемо да се боримо против таквих идеjа“, поручио jе митрополит.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Ћирилицом ниjе написано ниjедно велико зло – Jadovno 1941.

Обезглављено достоjанство

ЧЕДОМИР АНТИЋ: Ћирилица

Етноцид у НДХ – Од забране Ћирилице до Гермогена

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: