БИЛО БИ БОЉЕ ДА ЈЕ ИЗВИЊЕЊЕ ОБОСТРАНО

patrijarh

БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је извињење епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија у Дубровнику добро и пожељно, али да би било боље да је оно стигло "и са друге стране".

        "Свако извињење се поздравља, али опроштење мора бити обострано. То је нешто што нам свима треба и када би тако сви поступали било би нам много лепше у животу", рекао је патријарх Иринеј за београдски "Прес".

        Лист напомиње да се епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије извинио Хрватима у Дубровнику, не помињући конкретно рат и сукобе.

        Београдски надбискуп Станислав Хочевар рекао је да је срећан што је дошло до сусрета владике Григорија и бискупа Узинића у Дубровнику, напомињући да се сваке године од 18. до 25. јануара служи молитва у већини хришћанских цркава за јединство хришћанства.

        "Сада се свуда моли, а утолико је љепше ако представници било које цркве јавно моле за опроштење. Свако треба да призна своју сопствену прошлост, али и оно што у тој прошлости није било добро. Без праштања нема помирења, суживота, нити јединства и зато став владике Григорија треба поздравити", рекао је Хочевар за "Прес".

        Београдски вјерски аналитичар Живица Туцић сматра да је ријеч "извини" увијек добродошла.

        "Не знамо на шта је тачно мислио владика Григорије, али шта год да је у питању, није погрешио. Мени његова беседа не делује као нешто припремљено, имам утисак да је епископ то изговорио спонтано, из срца. Тиме све што је рекао само добија на снази", истиче Туцић.

        Социолог религије Мирко Ђорђевић рекао је да извињење владике Григорија сматра храбрим потезом.

        Владика Григорије је, на позив дубровачког бискупа Мате Узинића, у дубровачкој катедрали Узнесења блажене Дјевице Марије у уторак, 18. јануара, присуствовао молитви за јединство хришћана.

        Владика је, између осталог, у бесједи рекао :"Треба да говоримо увијек и изнова: опрости нам, Боже, гријехе наше. И једнако тако снажно и искрено - опростите, браћо и сестре, јер Отац наш опростиће нама дугове наше, само ако и ми опраштамо дужницима својим".

        "Вечерас, на овом светом мјесту, у овој прелијепој катедрали и у овом чудесном граду, имам потребу, као хришћанин и епископ изговорити ову хришћанску ријеч - опростите", поручио је владика Григорије.

 

 

Извор: срна