fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

БиХ: Дозвољен лов на Србе повратнике

Четири дана заредом куће малоброjних Срба повратника у Возућу код Завидовића мета су напада и пљачке, а власти у ФБиХ игноришу позиве да их заштите

Возућа-симбол страдања Срба у протеклом рату

Возућа-симбол страдања Срба у протеклом рату 

ДОБОЈ – Четири дана заредом куће малоброjних Срба повратника у Возућу код Завидовића мета су напада и пљачке, а власти у ФБиХ игноришу позиве да их заштите.

Проваљуjу нам у куће, разбиjаjу прозоре и врата, односе и краду све што им jе на дохват руке. Ниjе само моj отац Слободан био на мети, већ и Момир Симић, Госпа Панић, Милета Лазић – каже Душко Симић, повратник, огорчен понашањем локалних власти.

Додаjе да су првог дана приjавили провале и пљачку кућа, али да се локална полициjа ниjе удостоjила ни да изађе на лице места.

То ниjе изненађење ни за остале Возућане, jер Јанко Спасоjевић каже да од провале у његову кућу у пролеће ниjе пронађен провалник. Такође и да су без знања и дозволе Срба у засеоку Спасоjевићи Бошњаци одвели воду са њихових имања до своjих кућа.

Повратници Срби су уплашени за своjу безбедност, jер се ради о стариjим особама, чиjи jе просек година 70, а немаjу ни чиме да се бране.

Сви они се слажу да jе досадашњим прећутним непроналажењем и некажњавањем починилаца напада на имовину повратника у Возућу дат сигнал да jе „лов на Србе“ дозвољен. То jе изражено у последње две године кад су Душка Ђурића бошњачки екстремисти претукли у његовоj кући у засеоку Трнићи и више кућа у њима опљачкали.

Председник Завичаjног удружења Зоран Благоjевић тврди да jе досадашњим односом федералних власти и бошњачког становништва у селима долине реке Криваjе повратак Срба потпуно заустављен. Један део повратника, коjи jе покушао да обнови живот и остане на своjим имањима, одустао jе од намере због очигледне несигурности.

ОБЕШТЕЋЕЊЕ НАПАДНУТИХ

Из Удружења поручуjу да ће убудуће код локалних и власти ФБиХ инсистирати на обештећењу оних коjи су опљачкани или били нападнути, jер су убеђени да jе власт великим делом одговорна за све што се негативно дешавало повратницима.

Обештећење би дало поруку добре воље, али и упозорење екстремистима да ће држава бранити основна људска права своjих грађана – преноси став у име удружења Благоjевић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

возућа: jедно од наjвећих српских стратишта на озрену

ТУЖИЛАШТВО БиХ НАГРАДИЛО МУСЛИМАНСКЕ ЕКСТРЕМИСТЕ

Озрен – Возућа

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: