Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Геноцид у НДХ: Заборављене жртве некадашњег Ливањског котара

Датум објаве: среда, јул 11, 2018
Објављено у Ливањско поље
Величина слова: A- A+
Усташе у Купресу
Усташе у Купресу

Само истина о страдању Срба, Јевреjа и Рома у некадашњоj Независноj Држави Хрватскоj /НДХ/ може послужити новим генерациjама да се освиjесте и да не чине злодjела каква су чинили њихови преци, закључак jе округлог стола о теми „Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у периоду 1941-1945. године“.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 21. септембра 2012.

Директор Међународног института за истраживање геноцида из Лондона Србољуб Живановић рекао jе данас током округлог стола одржаног у Бањалуци да jе основни циљ одржавања оваквих скупова да се садашњим генерациjама обjасни какво jе зло геноцид.

„Желимо младим генерациjама да укажемо на то какво jе зло геноцид, за разлику од садашње државе Хрватске, гдjе се и даље васпитаваjу генерациjе нових, будућих кољача, коjи се окупљаjу на спортским стадионима и поп концертима и коjи и даље вичу ‘Србе на врбе’, ‘Босанце у ланце’, кличући усташама“, рекао jе Живановић.

Он jе нагласио да jе тешко рећи колико jе Срба убиjено за вриjеме НДХ 1941. године на подручjу некадашњег Ливањског котара, али jе истакао да су Срби убиjани у свим мjестима истовремено на циjелоj териториjи тадашње НДХ гдjе се спроводио државни, национални и вjерски геноцид над свима коjи нису били католици, односно над Србима, Јевреjима и Ромима.

Живановић jе закључио да су ране српског народа сувише тешке и дубоке да би могли и смjели заборавити геноцид, коjи jе над њим почињене у Ливањском котару и циjелоj НДХ.

Виши кустос Музеjа жртава геноцида у Београду Јован Мирковић рекао jе да jе карактеристика злочина почињеног на подручjу западнокраjишких општина за вриjеме НДХ 1941. године огроман броj српских жртава.

„Већина српских жртава су жртве усташког терора на кућном прагу из првих дана рата, док jош ниjе постоjао отпор према НДХ, што значи да jе постоjала геноцидна намjера да се уништи jедан национални идентитет“, истакао jе Мирковић.

Мирковић jе рекао да су, према досадашњим списку жртава, коjи jе рађен на бази пописа становништва из 1964. године за подручjе поменутих општина, евидентиране 9.533 жртве именом и презименом.

Професор Владимир Лукић из Бањалуке напоменуо jе да jе логор Јасеновац формиран у НДХ ради истребљења Срба, Јевреjа и Рома.

„Споменик у виду цвиjета у Јасеновцу не говори готово ништа о жртвама и нигдjе се не види какав jе био jасеновачки логор“, истакао jе Лукић.

Он jе навео да су усташки злочини у Ливањском котару 1941. године почињени над више од 10.000 Срба.

„Наш циљ jе да истина о свим тим жртвама НДХ преко свjедока, стручњака и научника дође у циjелини на видjело, преко медиjа и зборника“, поjаснио jе Лукић.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао jе да jе карактеристично да су се догађаjи и злочини над Србима за вриjеме НДХ понављали за вриjеме посљедњег рата на подручjу бивше Југославиjе.

„Протекли рат у БиХ jе почео почетком априла 1992. године нападом на Купрес, а завршен операциjом Хрватске воjске и ХВО-а на подручjу Грахова, Гламоча и Купреса, етничким чишћењем српског становништва у jесен и љето 1995. године“, истакао jе Велимировић.

Он jе рекао да Републички центар обрађуjе податке из свих региjа БиХ коjе су карактеристичне по ратним злочинима и етничком чишћењу, након чега ће наредне године бити одржан округли сто о злочинима над Србима у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Бањалуци jе данас одржан округи сто о теми „Геноцид и ратни злочини почињени од НДХ над Србима у општинама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес у периоду 1941-1945. године“, с циљем утврђивања истине о страдању Срба на том подручjу.

У раду округлог стола учествовали су еминентни стручњаци из ове области, као што су академик Србољуб Живановић из Лондона, кустос Музеjа жртава геноцида у Београду Јован Мирковић, професор Владимир Лукић из Бањалуке, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић, професор Мишо Крстановић из Београда, новинар и публициста из Бањалуке Јован Бабић.

Организатор округлог стола jе Одбор за истраживање, документовање и обjелодањивање истине о геноциду и ратним злочинима коjе jе починила НДХ над Србима у општимама Гламоч, Ливно, Дувно, Грахово и Купрес.

Извор: ФРОНТАЛ

 

Везане виjести:

ИСТИНОМ ПРОТИВ НОВЕ УСТАШКЕ ПРОПАГАНДЕ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top