Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Дражина слика решава енигму

Датум објаве: среда, август 8, 2018
Величина слова: A- A+

Фотографија стрељаног команданта ЈВуО могла би да открије његов гроб. Самарџић тврди да је Чича уморен код Дома Гарде

Тело команданта Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића сликано је после егзекуције недалеко од београдског Белог двора. Направљене су три фотографије, а по наређењу Александра Ранковића, негатив је уништен. Ови снимци данас су похрањени на непознатом месту, а могли би имати важну улогу у лоцирању места укопа вође Равногорског покрета.

Публициста Милослав Самарџић располаже информацијама да су три фотографије тела непосредно после стрељања израђене и уручене Ранковићу, Слободану Пенезићу Крцуну и Светиславу Стефановићу Ћећи. По уништењу филма, међутим, у четничкој емигрантској штампи волшебно се појавила једна од фотографија, распиривши наду да је један број снимака са негатива ипак сачуван.

– Није сасвим сигурно да ли су сви снимци генерала Михаиловића направљени са једног места или је фотограф мењао позицију и тело сликао из различитих углова – објашњава Самарџић. – Снимци са места убиства, у том случају, могли би да пруже драгоцене информације о месту Дражиног стрељања и укопа. Дубоко верујем да посмртни остаци вође Равногорског покрета почивају недалеко од Белог двора. Ову локацију, међутим, нико никада није истражио и проверио.

Самарџић се позива на исповест пуковника Бранка Латаса, који је дуго година био на челу Војног архива и који је својевремено потврдио аутентичност фотографије убијеног Михаиловића. На основу ове чињенице и исказа других сведока, Самарџић тврди да је генерал Михаиловић уморен не на Ади Циганлији, већ у кругу дворског (гардијског комплекса) на Дедињу.

– Генерал Михаиловић је, по свему судећи, изведен и стрељан недалеко од Дома Гарде у Топчидеру, а закопан уз ограду Белог двора, која се са Дедиња спушта ка Лисичјем потоку – тврди Самарџић. – Место укопа удаљено је око километар од места стрељања, а све је урађено у строго затвореном војном комплексу, далеко од очију јавности.

Међу историчарима и наводним власницима фрагмената истине о последњим часовима команданта ЈВуО, Лисичји поток често је помињан као место егзекуције. Према Самарџићевим тврдњама, право место је неколико стотина метара даље, са унутрашње стране дворске ограде.

Иза ограде Белог двора наводно је сахрањен Дража Михаиловић
Иза ограде Белог двора наводно је сахрањен Дража Михаиловић

Државна комисија, која је од 2009. до 2011. године организовала потрагу за Дражиним посмртним остацима на Ади Циганлији, своје деловање није усмеравала ка другим могућим локацијама. Ова информација, међутим, добија специфичну тежину у светлу иницијативе члана Конгреса САД Теда Поа, коју је и формално предао премијерки Ани Брнабић. Он се заложио за поновно покретање истраге о месту умора генерала Михаиловића и коначног расветљавања полувековне мистерије.

Да је и државна комисија за откривање истине о Дражи Михаиловићу имала одређена сазнања базирана на документима бивше Службе државне безбедности, која упућују на то да је четнички командант, највероватније, покопан у близини Белог двора, потврђује и њен члан, народни посланик СПО Александар Чотрић.

– Постојале су индиције, али ништа конкретно није урађено – комисија која је тада радила на откривању Дражиних посмртних остатака била је суочена с мноштвом проблема, а, између осталог, није имала ни средстава да спроводи истраживања. Можда је данас погодан тренутак да се овај званични подухват реафирмише и да се провере и све друге могуће локације – сматра Чотрић.

БЕЗ ПОУЗДАНИХ СВЕДОКА

Историчар Бојан Димитријевић, члан комисије која је трагала за Михаиловићевим посмртним остацима, каже да локација у околини Белог двора није била предмет интересовања овог тела.

– Нама се није обратио ниједан очевидац нити живи сведок који би указао на то да је командант ЈВуО убијен и покопан на том месту. Радили смо искључиво на основу јасних трагова из архива БИА, од којих су најважнији указивали да је Ада Циганлија највероватније место егзекуције – каже Димитријевић.

Аутор: Р. ДРАГОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Дражине кости покопане су код Карађорђевића

Руски историчари: Покрет Драже Михаиловића није онакав каквим га представљате у Србији

Пронађена оригинална пресуда Дражи Михаиловићу

Рехабилитован Дража Михаиловић
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top