Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Део документације јеврејских општина на непознатом месту

Датум објаве: среда, август 1, 2018
Величина слова: A- A+

Савез јеврејских општина Србије, који предводи стари председник Роберт Сабадош, тврди да су пучистички исељени из канцеларија, док Јеврејска општина Београд саопштава да је важна документација исељена без најаве

Зграда у Улици кра­ља Пе­тра у Бе­о­гра­ду (Фото Ј. Чалија)
Зграда у Улици кра­ља Пе­тра у Бе­о­гра­ду
(Фото Ј. Чалија)

Закључана врата канцеларија, судски поступци и полиција: све је ово протеклих неколико дана обележило догађања у јеврејској заједници у Србији. Савез јеврејских општина Србије, кровна организација јеврејске заједнице, већ неколико недеља практично је подељен: с једне стране је стари сазив, чији је председник Роберт Сабадош, изабран на место председника СЈОС прошле године, а с друге нови, на чијем је челу Игор Гинзберг, изабран за председника СЈОС на ванредној изборној скупштини Савеза 1. јула.

Савез који предводи Сабадош оспорава легитимност изборне скупштине с почетка јула, док новоизабрано руководство тврди да је и избор Сабадоша био нелегитиман, као и да су постојале бројне неправилности при трошењу средстава добијених по основу Закона о враћању имовине жртава холокауста које немају живих законских наследника.

Роберт Сабадош, главни рабин у Србији Исак Асиел и чланови извршног одбора, требало је да одрже у недељу седницу у просторијама Савеза јеврејских општина у Улици краља Петра у Београду, али су наишли на закључана врата.

Наиме, како се наводи у јучерашњем саопштењу које су потписали Сабадош и рабин Асиел, „легално изабраним руководиоцима и члановима Извршног одбора СЈОС, по опробаном механизму пучиста, у недељу 29. јула физички је онемогућен приступ просторијама које користимо већ 70 година”. Зграда је, како нам је објашњено, у власништву Јеврејске општине Београд, али и Савез у њој има своје канцеларије. Роберт Сабадош објашњава за „Политику” да су, после мењања брава, у понедељак иселили део служби и документације из зграде како би могли да наставе да раде.

– Тада су представници нелегитимно изабраног новог руководства Савеза позвали полицију, али никаквих инцидената није било. Полиција је само констатовала да треба сами да решимо своје имовинскоправне послове. Сматрамо да су ванредна изборна скупштина 1. јула, као и одлуке које су на њој донете, а тичу се новог руководства Савеза јеврејских општина Србије, нелегитимни и због тога смо покренули и судски поступак – рекао је Сабадош.

Државним органима обратило се и руководство изабрано на тој скупштини. Они су Министарству правде, које води Регистар цркава и верских заједница, поднели документацију како би лице овлашћено да заступа Јеврејску заједницу, једну од седам традиционалних, било промењено у Регистру. Дакле, да уместо Роберта Сабадоша, који се сада води у Регистру, буде уписан Игор Гинзберг. Министарство има рок од 30 дана да на овај захтев одговори и тај рок истиче за неколико дана.

О дешавањима у протеклих неколико дана и исељавању дела служби и документације своје чланове обавестила је и Јеврејска општина Београд. Иначе, са јеврејском општином Кикинда и Приштина, ЈОБ је својевремено и заказао ванредну изборну скупштину која је изабрала новог председника и руководиоце Савеза.

„Са жаљењем констатујемо да су поједини чланови Јеврејске општине Београд присуствовали тужној сцени изненадног исељавања канцеларија Савеза јеврејских општина Србије са документацијом и инвентаром из Улице краља Петра 71 а, регистрованог седишта свих Јевреја Србије. Мимо било какве најаве, обавештења, договора и под окриљем ноћи која долази, документација свих Јевреја Србије склоњена је, из незнано којих разлога, на за сада непознату локацију”, наводи се у саопштењу.

Истиче се, такође, да је изостало стрпљење да се сачека одговор надлежних државних органа о легитимитету Ванредне изборне скупштине Савеза јеврејских општина Србије.

„Не можемо, а да се не отмемо утиску да мања група чланова јеврејске заједнице већ дуже време активно иницира и спроводи политику све дубљег раздора у Јеврејској заједници Србије уз очигледну подршку рабина Исака Асиела”, истиче се у саопштењу Јеврејске општине Београд.

Аутор:  Јелена Чалија

Извор: ПОЛИТИКА
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top