Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЦИА умањила број протераних Срба

Датум објаве: среда, октобар 31, 2018
Објављено у Косово
Величина слова: A- A+

Како Америчка обавештајна агенција у детаљном извештају види нашу земљу и стање на КиМ. Навели да је са Косова изгнано свега 16.000 наших сународника.

Нове спекулације око броја прогнаних

ТОКОМ рата на Косову и Метохији из својих домова протерано је 16.000 Срба и 800.000 Албанаца. И док је наш народ расељен због „одмазде од ратних сукоба“, Албанци су бежали од „масакра и масовног протеривања“. Мали број Срба, Рома, Ашкалија побегао је током насиља 2004. године.

Овај сценарио, који личи на холивудску кинематографију, где се погром Срба назива сукобом, написан је у делу званичног извештаја Централне обавештајне агенције резервисаном за Косово.

Документ америчких обавештајаца бави се свим државама света, (тако третира и нашу јужну покрајину) и до детаља доноси податке о државном уређењу, географском положају, броју становника, клими, рачунању времена, кључним политичким актерима…

Зато је право чудо како су „затурили“ више од 180.000 невољника који су побегли од терора ОВК. Јер, према подацима наше државе, око 200.000 Срба не може годинама да се врати на своја огњишта.

Истина, у делу извештаја ЦИА који се односи на Србију, наводи се да је са Косова измештено 199.584 углавном косовских Срба. Одатле је нејасно, како их је само 16.000 – протерано, што наводе у анализи за тзв. Косово?

Наводи се даље и да Србија протестује, јер су САД и неке друге земље признале Косово. Помињу да је у питању 110 држава, иако их је тренутно, после последњих повлачења признавања – 103. Приказујући личну карту Србије, истраживачи ЦИА наводе да се налази на једној од најважнијих копнених рута од Западне Европе до Турске и Блиског истока.

Главни фактори за повољан раст су економске реформе и стратешка локација. Радна снага је релативно јефтина и квалификована. Суочавамо се са неефикасним правосудним системом и високим нивоом корупције, као и старењем становништва. Налазимо се на тачки претовара хероина из југоисточне Азије ка западној Европи.

Као позитивна ствар наводе се споразуми о слободној трговини са ЕУ, Русијом, Турском и земљама чланицама Централноевропског споразума.

Истиче се да Србија има изворе нафте и гаса, налазишта угља, гвожђа, бакра, цинка, антимона, хромита, злата, сребра, магнезијума, пирита, кречњака, мермера, соли, обрадиво земљиште…

Како су приметили, нешто смо мањи од Јужне Каролине, терен нам је „екстремно разнолик“, а потенцијална опасност нам прети од земљотреса. Током мигрантске кризе у Србију су од 2015. до 2018. стигла 684.572 мигранта, али смо углавном транзитна земља у којој су остала 3.193 азиланта.

Фото: Вечерње новости

„ТРГОВИНА“ У БиХ

У ОДЕЉКУ који се бави Босном и Херцеговином наведени су подаци о Дејтонском споразуму, када је 1995. године стављена тачка на рат.

Истраживачи ЦИА примећују да високо децентрализована власт отежава координацију економске политике и реформе, док прекомерна бирократија обесхрабрује стране инвестиције, па је њихов број нагло опао од 2007. године. Најозбиљнији проблем је висока незапосленост, а велики део привредних активности је и даље нерегистрован. Такође, БиХ је означена и као транзитна тачка за шверц хероина и трговину људима.

ЗАГАЂЕНО МОРЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

АМЕРИЧКИ обавештајци представили су Црну Гору као земљу у којој већина становништва говори српским језиком – 42,9 одсто. У делу који се односи на историју, ЦИА наводи да Црна Гора води порекло из 13. века и да се „односи на висока подручја у српској покрајини Зета“. Као главни проблеми наводе се јавни дуг, високе камате на кредите, али и море загађено због испуштања непречишћене канализације нарочито код Котора.

У рубрикама о ризицима по безбедност и тероризам, за Црну Гору је наведено само да је 2016. ухапшена група опасне секте „Аум Шинрикјо“. Американци су ставили тачку на црногорске недоумице о томе који је највиши планински врх у земљи. Примат су дали Дурмитору и Боботовом куку (2.522 метара).

Аутор: С. Ровчанин – Томковић

Извор: Вечерње новости

Везане вијести:

Пушков: САД да објасне како су бомбама отцепиле Косово

Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо?

Патријарх Иринеј: Србија не може да поклони Косово
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top