Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Аустријанцима враћена 482, Немцима 376 хектара ораница

Датум објаве: четвртак, јануар 3, 2019
Величина слова: A- A+

Агенцији за реституцију, поред држављана Србије, захтеве за враћање имовине одузете после Другог светског рата по неколико основа, поднело је и 1.157 потомака фолксдојчера који су данас углавном држављани Аустрије и Немачке.

Од аустријских држављана стигло је 564, а од немачких 593 захтева за враћање имовине.

Према подацима Агенције за реституцију, до сада је донето 75 решења за враћање имовине аустријским држављанима и то 13 пословних простора, два стана и три зграде . То је укупно 18 објеката површине 2.440 квадратних метара. Агенција је бившим власницима и законским наследницима вратила и 891 квадратни метар неизграђеног градског грађевинског земљишта, 482 хектара пољопривредног, као и 0,25 хектара шума и шумског земљишта.

У складу са Законом о враћању одузете имовине и обештећења, Агенција је до сада донела 67 решења о враћају одузете имовине немачким држављанима. Враћено је 28 пословних простора, три стана и девет зграда. То је укупно 40 објеката површине 2.171 метара квадратних. Враћено им је и 187 квадратних метара неизграђеног грађевинског , 376 хектара пољопривредног земљишта и 2,1 хектар шума, пише портал Агронеwс.

Агенција за реституцију је, по речима директора Страхиње Секулића, донела неколико десетина одлука којима се одбија враћање имовине бившим окупаторима. Судска рехабилитација, нагласио је Секулић, не подразумева доношење одлуке о враћању имовине, јер мотив рехабилитације и мотив реституције није исти.

– Реституција се односи на имовину, а рехабилитацијом се поништава нека осуда која није била у складу са тамошњим законима или у складу са цивилизацијским стандрдима. Агенција не враћа имовину окупационим снагама, али враћа припадницима немачке националне мањине који нису учестовали у окупационим снагама нити су вршили ратне злочине – указао је Секулић.

– То не ради нико, па неће ни Србија. Србија је иначе једина земља у Европи која враћа имовину фолксдојчерима који нису учестовали у окупационим снагама, нити су вршили ратне злочине. Закон је врло јасан по том питању и забрањује враћање имовине припадницима окупационим снагама и њиховим потомцима – рекао је Секулић.

Наводи да Агенција за реституцију из доступне документације, односно из архива БИА и Војске и свих релевантних архива који су чували грађу, утврђује да ли су подносиоци захтеве наследници оних који су били припадници окупационих снага и да у складу са тим доносе одлуку, без обзира да ли их је суд рехабилитовао, наводи портал Agronews.

Извор: EKAPIJA


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top