У СУБОТУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 21 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА БРИГАДЕ

Срна

БАЊАЛУКА, 12. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - На Раковачким барама код Бањалуке у суботу, 15. септембра, биће обиљежена 21 година од формирања Друге крајишке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/.Говорећи о ратном путу бригаде, пуковник у пензији и један од ратних команданата бригаде Јово Вукобрад рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да је Друга крајишка бригада прошла ратни пут од западне Славоније у селу Гређани код Окучана 1991. године и до краја 1995. године на територији Републике Српске. 

Вукобрад је рекао да је кроз бригаду током рата прошло око 23.000 бораца, од чега је 226 погинуло, око 1.750 рањено, док се осам бораца још увијек води као нестали. 

Предсједник Организационог одбора за обиљежавање 21 године од формирања Друге крајишке бригаде Владимир Шеварика рекао је да обиљежавање почиње у 12.00 часова на Раковачким барама дочеком ратне заставе бригаде и интонирањем химне Републике Српске. 

Програм обиљежавања биће настављен служењем парастоса за погинуле борце Друге крајишке бригаде, полагањем вијенаца и цвијећа и паљењем свијећа на Меморијалном центру погинулим борцима ове бригаде. 

Он је рекао да ће програм затим бити настављен пријемом породица погинулих и несталих бораца, те заједничким дружењем уз војнички ручак. 

Шеварика је рекао да ће ратни команданти Друге крајишке бригаде прије почетка званичног програма обиљежавања у 8.00 часова положити вијенац и цвијеће на споменик бившем команданту Првог крајишког корпуса, генералу Момиру Талићу у Пискавици, а у 9.00 часова на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци на споменик бившем начелнику генералштаба ВРС-а, генералу Новици Симићу. 

Шеварика је подсјетио да је раније упућена иницијатива граду Бањалуци и градској Борачкој организацији да се обиљежавање годишњица свих ратних бригада ВРС-а са овог простора обиљежава у једном дану, а у организацији града Бањалуке. 

"То би требало да буде народни збор како је то чињено послије НОР-а у бившој Југославији, чиме би били смањени трошкови организације и враћен углед ратних јединица из отаџбинског рата", закључио је Шеварика. 

Организатор обиљежавања обезбиједио је бесплатан превоз аутобусом са старе аутобуске станице са поласком у 11.00 часова. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png