Сарајево оптужује хрватске генерале?

Сарајево оптужује хрватске генерале

Оптужница ће наводно бити подигнута против Дамира Крстичевића, Анте Готовине, Жељка Гласновића, Љубе Ћесића Ројса, Тихомира Блашкића, још неколицине заповједника Четврте и Седме бригаде ХВ-а и 126. домобранске пуковније ХВ-а, те неких заповједника ХВО-а
Један од заповједника акције ХВ-а и ХВО-а "Јужни потез" био је генерал Хрватске војске и заповједник Четврте бригаде ХВ-а Дамир Крстичевић. Било је то вријеме еуфорије, након велике побједе здружених хрватских снага које су темељем међудржавних споразума Хрватске и БИХ-а освојиле Мркоњић Град и дошле надомак Бањалуци. Данас, шеснаест година послије, генерал Крстичевић, чија је каријера завршила присилним умировљењем након што је 2000. године потписао фамозно "генералско писмо", креће у нову битку.

Одмазда за Паука

Наиме, Крстичевић, који је војну каријеру започео у ЈНА и који се у Домовинском рату прометнуо у војсковођу и заповједника једне од најјачих јединица ХВ-а, полази у борбу за саборске мандате ХДЗ-а. Иако ХДЗ у тренутку писања овог текста још није објавио своје изборне листе, Крстичевић ће се наводно наћи или на челу или у самом врху изборне листе у десетој изборној јединици, а тиме и његов улазак у Сабор постаје сасвим извјестан. За улазак у политику бивши генерал има вјеројатно пуно разлога, али један се по важности издваја од других. Према нашим информацијама, босанско-херцеговачки тужитељи ових дана завршавају дугогодишњу истрагу ратног злочина у Мркоњић Граду 1995, о којем су "Новости" писале и раније.
Наводни повод масовном смакнућу скоро 200 војника и цивила старије животне доби била је погибија једног од заповједника Четврте бригаде Андрије Матијаша званог Паук. Матијаш се, по ријечима субораца, возио на тенку који је улазио у град. По некима, тенк је погођен протутенковским пројектилом, а по другима, Матијаш је пресјечен рафалом из калашњикова. Након информације о погибији њихова идола, војници наводно крећу у освету, која је захватила све што је ходало по Мркоњић Граду и околици.

Масовна гробница

Након Даyтона, подручје Мркоњића припало је Републици Српској, чије власти убрзо по повратку у град откривају масовну гробницу у којој леже тијела њихових рођака и сусједа. Ексхумацију, која је претворена у медијски догађај, водио је познати београдски патолог Зоран Станковић, иначе пријатељ Слободана Милошевића и касније министар обране Србије. Један од његових колега пред камерама телевизије из Бањалуке и пред очима родбине убијених, током искапања тијела у вељачи 1996, новинарима је описивао начин на који су жртве убијене. Према његовим ријечима, радило се о стријељању, јер су све жртве убијене из близине, већина метком у главу.
Бивши градоначелник Мркоњић Града, а садашњи министар финанција РС-а Зоран Тегелтија, за ХРТ је своједобно изјавио: "У граду, у масовној гробници на гробљу, пронашли смо 181 тијело, што цивила што војника. Пошто је у том тренутку био зимски период, послије мјесец-два пронашли смо још више лица у близини њихових кућа, тако да је пронађено око 400 лица убијених на подручју опћине Мркоњић Град. Изненадио нас је велики број старијих људи, који су побијени код својих кућа. Већина их је имала више од 80 година, а убијени су на подручјима гдје није било ратних дјеловања."
"Новости" су разговарале и с Тегелтијином насљедницом, начелницом Опћине Дивном Аничић, којој је у акцијама ХВ-а и ХВО-а тих дана погинуо отац. Она каже како су и до ње дошле гласине о скорој оптужници против хрватских генерала који су водили акцију.
- Имам незваничне информације из два извора, а један је Удружење логораша, који су током посјета Тужилаштву у Сарајеву прије седам-осам дана чули како ће се нешто ускоро догодити. Било је и вријеме, јер је ријеч о великом злочину. Међу жртвама је било старијих жена и дјеце, доказано је да су злочиначки мучени. Дакле, то нису били само војници, и очекујем да они који су злочин наредили и починили буду кажњени, јер кажњени су и Срби за злочине, па морају бити и остали, сви који су било који злочин починили - каже Дивна Аничић.
Додаје како је Мркоњић Град претрпио и озбиљне материјалне штете, па се говорило и о тужби против Републике Хрватске.
- Мркоњић Град је темељито опљачкан, а хиљаде кућа и станова било је уништено. Наше фабрике су покрадене тако да су хеликоптери Хрватске војске подизали стројеве тешке неколико тона и односили их у Хрватску. Међутим, адвокати су нам рекли да тужбу за урбицид можемо поднијети тек када прво лице буде осуђено за ратни злочин и геноцид - објашњава начелница Мркоњић Града.

Генерал на изборима

Анте Готовина, Дамир Крстичевић, Жељко Гласновић, Љубо Ћесић Ројс, Тихомир Блашкић и неколицина других заповједника Четврте и Седме бригаде ХВ-а и 126. домобранске пуковније ХВ-а те неколицина заповједника ХВО-а наводно ће ускоро бити оптужени. Сарајевско тужилаштво службено и даље шути, али медији тврде како је подизање оптужнице питање дана.
За могућност процесуирања Крстичевића, који је након умировљења постао запосленик твртке М-Сан која се бави компјутерским бизнисом и која је, користећи и његово име за добивање уносних послова с ХДЗ-овом влашћу, постала најјача на хрватском тржишту, јамачно зна и премијерка Јадранка Косор. Како је ХДЗ у ову предизборну кампању кренуо с изразито пооштреном националистичком реториком, која подсјећа на деведесете, није искључено да рачуна на ту оптужницу, под претпоставком да ће јавност у Далмацији исказати наклоност према Крстичевићу, којег оптужују тамо неки "злочести босански Срби".
Иначе, у липњу су ухићена четворица припадника Седме гардијске бригаде ХВ-а ради убојства четверо цивила у околици Мркоњића у листопаду 1995, што је први знак буђења хрватског правосуђа када је у питању овај злочин, највећи што су га у ратовима у Хрватској и БИХ-у починиле снаге ХВ-а и ХВО-а.

Пише: Саша Косановић

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG