ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ У ОДБРАМБЕНО-ОТАЏБИНСКОМ РАТУ

Полагање вијенаца код Спомен-обиљежја у Новом Граду

Полагање вијенаца код Спомен-обиљежја у Новом Граду

Делегације општине Нови Град, локалне Борачке организације и породица погинулих бораца и ратних војних инвалида положиле су вијенце и прислужиле свијеће код спомен-обиљежја погинулим борцима у овом граду, поводом 25. септембра - Дана одбране ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату.

 

Након овог чина, од Трга Младена Ољаче кренуо је "Марш слободе" према Новској планини, гдје је у септембру 1995. године била посљедња линија одбране. 

 

Ученицима новоградских средњих школа историјски час одржао је командант 6. батаљона Новоградске бригаде Мирко Мачак, који је говорио о томе како је одбрањена општина од напада прво Хрватске војске, а затим и Петог корпуса такозване Армије БиХ. 

 

"Да су хрватске и муслиманске снаге успјеле, како је било планирано, да направе мостобран и наставе према Приједору и Бањалуци, Република Српска би доживјела егзодус као што је то раније било у Републици Српској Крајини", рекао је Мачак. 

 

Он каже да млади о овим догађајима треба да уче од учесника и да запамте шта се дешавало како би то могли преносити својој дјеци. 

 

Предсједник Борачке организације Нови Град Маринко Гачић нагласио је да су септембарски дани 1995. године били судбоносни не само за Нови Град већ и за цијелу Републику Српску. 

 

"На овом подручју прво смо били изложени нападу регуларне Хрватске војске на правцу Нови Град - Костајница - Козарска Дубица - Градишка, а затим и такозване Армије БиХ из Подгрмеча", рекао је Гачић. 

 

Према Гачићевим ријечима, Новоградска бригада нашла се у незавидном положају и била је присиљена на дефанзиву. "Након организовања, бригада је уз помоћ јединица које су нам дошле у помоћ успјела да ослободи наше комплетно подручје и дијелове општине Крупа на Уни", рекао је Гачић. 

 

Након историјског часа, уз војнички ручак, настављено је дружење ратних ветерана. 

 

Одлуком Скупштине општине Нови Град од 2010. године, 25. септембар се у Новом Граду обиљежава Дан одбране у одбрамбено-отаџбинском рату. 

 

Тим поводом синоћ је одржана панел-дискусија на којој су о војно-политичкој ситуацији и ратним операцијама у септембру 1995. године говорили генерал Момир Зец, пуковници Владо Живковић и Ранко Дабић, те мајор Душко Ђенадија. 

 

Прије дискусије приказан је документарни филм о одбрани западнокрајишких општина "Кад је срце од челика јаче" аутора Недељка Лајшића.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежене 22 године од формирања новоградске бригаде

сутра обиљежавање одбране западних граница српске

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ НОВОГ ГРАДА - Jadovno 1941.