ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ

КОЗАРСКА ДУБИЦА 18. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједик Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је данас у Козарској Дубици да су ова и друге општине у западном дијелу Српске од хрватске агресије у септембру 1995. године одбрањене, захваљујући јединству војске, полиције и народа.


"Битка за западне границе Републике Српске добијена је захваљујући јединству војске, полиције и народа. То јединство и данас нам је потребно. Увијек морамо имати у виду да су наши тадашњи и ранији непријатељи увијек били јединствени, посебно када је ријеч о непријатељству према српском народу", изјавио је Савчић на комеморатином скупу поводом обиљежавања 19 година од хрватске агресије на општину Козарска Дубица.

Савчић је додао да исту поруку упућује и изабраним представницима српског народа.

Он је навео да су на данашњи дан прије 19 година хрватске и муслиманске снаге извршиле агресију на западне дијелове Републике Српске, те да је данас прилика да се подсјети на те ратне догађаје и све невино страдале саборце, те велики број убијених цивила.

"Демократски и западни свијет је осјетљив на цивилне жртве, под условом да нису српске. Морамо сјећати свих наших жртава и одавати им дужну почаст сваком приликом", поручио је Савчић.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да су на обалама Уне у тој општини прије 19 године хрватске снаге починиле најбестијалнији злочин у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

"Ни послије 19 године нико за то није одговарао. Морамо се подсјетити да су овдје кориштене све усташке методе убијања из Другог свјетског рата, од дављења жицом, клања, спаљивања цивила у аутомобилима", рекао је Злојутро новинарима.

Он је поручио да се догађаји из септембра 1995. године и злочини који су тада почињени никада не смију заборавити.

"И ми и будуће генерације морамо инсистирати на правди и тражити правду, не за нас него за жртве", рекао је Злојутро.

О ратним догађајима из септембра 1995. године и намјерама агресорске војске, на комеморативном скупу код Спомен-крста на обали ријеке Уне у Козарској Дубици присутнима је говорио предсједник Општинске борачке организације Драгољуб Ћибић.

Он је нагласио да је циљ агресије на општине у западном дијелу Републике Српске био подијела БиХ по принципу хрватске и муслиманске стране и окончање рата на такав начин.

Ћибић је подсјетио да су мете непријатељске артиљерије у Козарској Дубици били сви витални и цивилни објекти, укључујући и школе.

Посланик у Народној скупшини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је да се догађаји у септембру 1995. године никада не смију заборавити, јер се обиљежавањем годишњица тих догађаја чува истина о одбрани ових простора, која је народу донијела слободу и довела до стварања Републике Српске.

Комеморативном скупу код Спомен-крста на обали ријеке Уне претходила је света литургија за све страдале борце Војске Републике Српске, која је јутрос служена у Спомен-храму Свете Петке у Козарској Дубици.

На данашњи дан прије 19 година регуларне снаге Хрватске војске извршиле су агресију на општине Козарска Дубица, Костајница, Нови Град и Градишка, након што су непријатељски војници у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године успјели да на два мјеста пређу ријеку Уну - код Новог Града и Козарске Дубице и пробију граничну линију одбране.

Током два дана хрватске агресије на општину Козарска Дубица, од дејства артиљерије и у непосредним борбама погинуле су 44 особе, односно 32 припадника Дубичке бригаде Војске Републике Српске и 12 цивила, који су се затекли на путу уз ријеку Уну.

За злочине хрватске војске почињене током агресије на подручју западнокрајишких општина Републике Српске до данас нико није одговарао, упркос томе што су први извјештаји о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институцијама поднесени још 1996. године.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

ИСТОРИЈСКИ ЧАС ПОСВЕЋЕН ОДБРАНИ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ