ВИТЕШКИ ПУТ ДРУГЕ КРАЈИШКЕ

Друга Крајишка

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем вијенаца данас је у Меморијалном центру на Раковачким барама код Бањалуке обиљежена 21 година од формирања Друге крајишке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. 

 

Обраћајући се окупљенима, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, генерал Милан Торбица рекао је да је кроз ратни пут Друге крајишке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске најбоље осликан начин на који је створена Српска, а то је крвљу.


"На преживјелим борцима и члановима њихових породица и генерација младих које долазе јесте да сачувамо сјећање на њих, јер ћемо само на тај начин сачувати Републику Српску, а погинули борци неће пасти у заборав“, поручио је Торбица.

Један од ратних команданата Прве Крајишке бригаде Војске Републике Српске Милорад Савић - "Чича" подсјетио је на славни ратни пут и витешку борбу ове бригаде од одласка 1991. године у западну Славонију па све до учествовања у борбама за пробој коридора и широм ратишта на читавом подручју Српске. 

Савић је подсјетио да је Друга крајишка бригада одговорила задатку одбране српског народа од трајног истребљења, етничког чишћења са ових простора, јер му је деведесетих година поновно била намијењена судбина Јасеновца, Старе Градишке, Јадовна и осталих усташких логора из Другог свјетског рата.

Он је подсјетио да је кроз бригаду током рата прошло око 23.000 бораца, од којих је 234 погинуло, око 1.750 рањено, док се осам бораца још воде као нестали. 

Јово Вукобрад, пуковник у пензији, који је био један од ратних команданата ове бригаде, рекао је да су погинули борци Друге крајишке бригаде уградили своје животе у темеље Српске.

"Данас је теже чувати Републику Српску, него што смо је ми стварали“, поручио је Вукобрад.

Обиљежавање 21 године од формирања Друге крајишке бригаде почело је дочеком ратне заставе бригаде и интонирањем химне Републике Српске. 

Ратни команданти Друге крајишке бригаде прије почетка званичног програма обиљежавања положили су јутрос вијенац и цвијеће на споменик бившем команданту Првог крајишког корпуса, генералу Момиру Талићу у Пискавици, те на гробљу "Свети Пантелија" у Бањалуци на споменик бившем начелнику Генералштаба Војске Републике Српске, генералу Новици Симићу. 

Вијенце на споменик палим борцима Друге крајишке бригаде положили су ратни команданти бригаде, делегација Министарства борачко-инвалидске заштите Српске, БОРС-а, Трећег пјешадијског /РС/ пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације града Бањалука, делегације Српске радикалне странке Републике Српске, Демократске партије, ЦЈБ Бањалука, Удружења војних пензионера Српске, Борачке организације „Слога“, као и представници многобројних удружења грађана и општина Србац и Шамац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

У СУБОТУ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 21 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА БРИГАДЕ