Велимировић: Ко одговара за 1650 мртвих ?

Велимировић

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић изјавио је да је крајње неприхватљиво да ни након 17 година од стравичног злочина над српским војницима и цивилима у Мркоњић Граду још нико није одговарао.

 

"Неприхватљиво је да још нико није одговарао за многобројне злочине над српским војницима и цивилима на подручју западне Крајине од уласка Хрватске војске 1995. године до повратка српског становништва у фебруару 1996. године", рекао је Велимировић Срни.


Он је подсјетио да ови злочини још нису процесуирани пред правосуђем БиХ, као и у Хрватској, гдје је подигнута само једна оптужница за злочине у Мркоњић Граду против припадника 7. Гардијске бригаде Хрватске војске "Пуме".

"Према начину процесуирања и документовања овог злочина у Хрватској не можемо очекивати било какву осуђујућу пресуду, јер наводно нема сарадње између правосудних институција Хрватске и БиХ", истакао је Велимировић.

Он је рекао да је Савез логораша Републике Српске комплетан доказни материјал о почињеним ратним злочинима над српским војницима и цивилима у Мркоњић Граду доставио Тужилаштву Хрватске у Загребу.

Велимировић је напоменуо да су нетачни наводи хрватских власти да правосуђе Хрватске нема довољно доказа да се могу процесуирати извршиоци и наредбодавци почињених ратних злочина из редова Хрватске војске у периоду од септембра 1995. године до јануара 1996. године.

"Очекујемо од Жупанијског државног тужилаштва у Загребу да у току извођења доказа користи раније достављену документацију, односно да сарађује са органима Републике Српске у поступку, како би се пред лице правде извели наредбодавци и извршиоци овог злочина", истакао је Велимировић.

Он је рекао да је позната чињеница да је операцијама "Маестрал" и "Јужни потез" командовао хрватски генерал Анте Готовина, а да су у тим операцијама учествовали припадници 4. Гардијске бригаде Хрватске војске под командом генерала Дамира Крстичевића, 7. Гардијска бригада под командом Ивана Кораде, Први хрватски гардијски здруг и друге јединице из састава Хрватске војске.

Велимировић је подсјетио да се приликом именовања министра одбране Хрватске Анте Котромановића у јавности спекулисало око његове командне одговорности за почињене злочине у Мркоњић Граду.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова 10. октобра у Мркоњић Граду биће обиљежено 17 година од страдања Срба у западној Крајини, из које је са својих вјековних огњишта протјерано више од 120.000 људи, а убијено 1.650 српских војника и цивила.

У Мркоњић Граду до сада је ексхумирано 1.214 тијела, док се још потражује 420 тијела убијених српских војника и цивила.

За 117 дана хрватске агресије на подручју Мркоњић Града порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано, тако да се ратна штета само у овој општини процјењује на око 670 милиона КМ.

 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png