УБИСТВА СРБА У ЛИВНУ

Тужилаштво БиХ

Тужилаштво БиХ

На суђењу Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу за злочине почињене над српским цивилима у Ливну, свједок Тужилаштва БиХ Милутин Црнчевић рекао је да је 1992. године чуо да су неки Срби убијени, истакавши да је међу њима био и његов отац.

 

Свједок је рекао да је касније чуо да му је оца убио војни полицајац Илија Павић, ког је Кантонални суд у Ливну осудио на три године затвора због злочина почињених у том граду, али је пресуда неправоснажна. 

 

"Питао сам Зденка Андабака, командира Војне полиције, шта је било. Он ми је рекао да је чуо за случај, али да је тада био у Загребу. На суђењу Павићу, Андабак је као један од главних свједока рекао да је дошао по Павића након што је упуцао мог оца и да је оправдао употребу ватреног оружја", изјавио је Црнчевић, преноси Бирн. 

 

Андабаку се суди са Муамиром Јашаревићем и Сеадом Велагићем за затварање, мучење и убиства српских цивила који су 1992. године били заточени у Основној школи "Иван Горан Ковачић". Оптужница их у 29 тачака терети за затварање, мучење и убиства. 

 

Према оптужници, Андабак је био командир Војне полиције Хрватског вијећа одбране (ХВО) за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а у Ливну. 

 

Црнчевић је изјавио да је радио као полицајац у Ливну до 30. маја 1992. године, када га је дужности разријешио начелник Полицијске управе Драшко Далић. Он му је, како је навео свједок, рекао да не може више радити јер је српске националности. 

 

"Тада је с посла одстрањен и Никола Јовић, а остали Срби су раније напустили радна мјеста у полицији", рекао је свједок, те напоменуо да је радио када је притворен његов колега Драшко Радивојиша. 

 

У наставку свједочења Црнчевић је рекао да је током 1992. неколико пута привођен у Ливну. Једном је, како је појаснио, одведен из стана у Основну школу "Иван Горан Ковачић", гдје је смјештен у свлачионице са још око стотину других цивила. 

 

"Сутрадан је дошао Андабак и пуштао неке људе кући. Мени није ништа рекао, а пошто је наредног дана требало да буде 40 дана од смрти оца, питао сам га да и мене пусти", присјетио се свједок, истакавши да је тада пуштен кући. 

 

Црнчевић је негирао да је имао икакве везе са оружјем у Ливну, наводећи да "Андабак игра разне игре". 

 

Суђење се наставља 21. октобра.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРБИ НАПУШТАЛИ ЛИВНО ИЗ СТРАХА - Jadovno 1941.

због злочина над србима ухапшени јашаревић и велагић

U LIVNU ŠESNAEST GODINA KASNIJE - Jadovno 1941.