У МРКОЊИЋ ГРАДУ ХРВАТСКА ВОЈСКА ПОЧИНИЛА ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

Откопавање масовне гробнице у Мркоњић Граду 1996
Откопавање масовне гробнице у Мркоњић Граду 1996

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је да је Хрватска војска у Мркоњић Граду починила стравичан злочин над српским војницима и цивилима, који има елементе геноцида и урбицида.

"За овај злочин, нажалост, још нико није одговарао. Хашки трибунал је овај предмет прослиједио на процесуирање правосуђу БиХ, али Федерација БиХ (ФБиХ), која има примат у Тужилаштву БиХ, због односа са Хрватском не жели ово да процесуира", рекао је Митровић Срни. 

Митровић је истакао да породице погинулих из Републике Српске никада неће одустати од процесуирања овог стравичног злочина и извођења његових наредбодаваца и извршилаца пред лице правде. 

Он је најавио да ће у организацији републичке и општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Мркоњић Граду 1. априла бити обиљежено 19 година од отварања масовне гробнице у којој је пронађено 181 тијело српских цивила и војника. 

Митровић је рекао да ће овај догађај бити обиљежен у 11.00 часова полагањем вијенаца и служењем парастоса погинулим у капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду. 

Есхумација тијела из масовне гробнице у Мркоњић Граду почела је 1. априла 1996. године. Пронађено је 181 тијело, од којих пет још није идентификовано.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 19 ГОДИНА ОД ПОВРАТКА НА ОГЊИШТА

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ СТРАДАЊА ЗАПАДНОКРАЈИШКИХ ОПШТИНА

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ

ЗАПАДНО КРАЈИШКЕ ОПШТИНЕ - ЈАДОВНО 1941.