У КЛЕНОВЦУ ПРОНАЂЕНА ИЗМЈЕШТЕНА ГРОБНИЦА

КЛЕНОВАЦ

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ, 28. АВГУСТА /СРНА/ - У мјесту Кленовац код Босанског Петровца ексхумирано је четири до шест некомплетних људских скелета за које се претпоставља да су припадници ВРС, стријељани на тој локацији 1995. године, изјавио је Срни члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић. 

 

"Према нашим оперативним сазнањима ријеч је о српским жртвама, припадницима ВРС који су стријељани и сахрањени на том локалитету", нагласио је Мишић.


Он је навео да су српски војници сахрањени на непримјерен начин јер је ријеч о примарној гробници која је вјероватно измјештана машинским путем.

"Остали су само фрагменти лобања и доњих екстремитета. Наша оперативна сазнања су да је ова гробница измјештена на неку другу локацију с циљем прикривања злочина над српским народом", истакао је Мишић.

Он је рекао да ће Институт за нестала лица БиХ наставити са радом како би се открила локација секундарне гробнице и доказало извршење ратног злочина.

"Према ономе што смо видјели на лицу мјеста ријеч је о масовној гробници у којој је било сахрањено више тијела“, каже Мишић.

Он је додао да Институт располаже оперативним сазнањима да су овај злочин над српским ратним заробљеницима извршили припадници Петог корпуса Армије БиХ 1995. године.

Мишић је рекао да су посмртни остаци српских војника, након јучерашње ексхумације превезени у Градско гробље у Бањалуци ради форензичке обраде.

Ексхумација је извршена по налогу Тужилаштва БиХ, а присуствовали су представници Института за нестала лица БиХ, припадници полиције Унско-санског кантона, те тужилаштва.

 

 

Извор: срна