СУТРА ТРИБИНА "20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

Споменик на гробљу у Мркоњић Граду

Споменик на гробљу у Мркоњић Граду

Јавна трибина под називом "Двадесет година од страдања Срба, од хрватског, муслиманског и НАТО злочина у Мркоњић Граду" сутра ће бити одржана у овом граду, док је за у суботу, 10. октобра планирани централно обиљежавање 20 година од страдања Срба у западној Крајини.


У капели Светог Марка у суботу, 10. октобра бити служен парастос за 181 жртву из масовне гробнице и за све убијене крајишке Србе, а потом ће бити положени вијенци на Спомен-обиљежје масовне гробнице и централни споменик погинулим српским борцима на Тргу српске војске. 

Хрватска регуларна војска са јединицима Армије БиХ и ХВО-а 1995. године напала је 13 западнокрајишких општина са већинским српским становништвом - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни. 

Те општине биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге протјерале су око 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле. 

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је око 680 милиона КМ. Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице. 

У овој операцији учествовао је и Пети корпус Армије БиХ на челу са Атифом Дудаковићем, о чему постоји видео-запис на коме се види како он издаје наредбу да се уништи све што је српско на овим просторима. 

За злочине на овим просторима још нико није одговарао.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 20 ПОГИНУЛИХ ПОЛИЦАЈАЦА - Jadovno ...

УСКОРО ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О СТРАДАЊУ СРБА - Jadovno ...

ПАРАСТОС ЗА ЖРТВЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ - Jadovno 1941.