СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ОДБРАНЕ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

БАЊАЛУКА, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сутра ће у Новом Граду бити одржана централна манифестација обиљежавања одбране западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије.

"Почетак манифестације предвиђен је за 10.00 часова, када ће бити положени вијенци на Спомен-обиљежју у мјесту Туњица", саопштио је на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић.

Дуњић је навео да ће у 11.00 часова у цркви Светог Петра и Павла у Новом Граду бити служен парастос борцима и цивилима који су погинули у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, након чега ће бити положени вијенци на Спомен-обиљежју у овом граду.

Он је навео да је за 12.00 часова предвиђено обраћање званичника Републике Српске, након чега ће бити одржан пригодан умјетнички програм.

Дуњић је додао да је Одбор добио сагласност од Министарства просвјете и културе Републике Српске да ђаци средњих школа из Новог Града присуствују овој манифестацији.

Према његовим ријечима, Одбор је упутио иницијативу општинама из којих су учествовали борци у одбрани западних граница Српске да организују бесплатан превоз, да би грађани присуствовали овом историјском догађају, који је био пресудан за опстанак Републике Српске.

Говорећи о историјском значају овог догађаја, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да су одлучност народа и припадника Војске Републике Српске /ВРС/ да одбране своја огњишта допринијели поразу елитних хрватских јединица на ријеци Уни, што је судбоносно утицало на даљи војни и политички расплет рата у БиХ.

Торбица је рекао да је непријатељ протјеран са ових простора захваљујући тада успјешном дејству авијације ВРС у Новом Граду и Козарској Дубици.

"БиХ никада није тужила Хрватску ниједном међународном суду због тадашње агресије на Републику Српску и БиХ, док се, насупрот томе, Србија стално оптужује да је извршила агресију на БиХ, иако ниједна јединица из Србије није била у рату на територији Српске и БиХ", напоменуо је Торбица.

Он је подсјетио да је у току трајања агресије Хрватске војске, ХВО-а и Армије БиХ на југозападни дио Републике Српске, Хрватска напала и западни дио Српске на простору од Новог Града до Градишке, с намјером да се окупира Бањалука и створе предуслови да избију на ријеку Дрину.

Торбица је подсјетио да су у агресији Хрватске војске 18. и 19.септембра 1995. године на подручју западно-крајишких општина, односно на територији општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница убијена 104 лица, од којих 54 цивила и 50 припадника ВРС.

Он је рекао да је причињена огромна материјална штета у Новом Граду, која се процјењује на 83,3 милиона КМ, Костајници 40 милиона КМ и у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Градска управа Бањалука обезбиједила је бесплатан превоз за Нови Град, гдје ће сутра бити обиљежено 19 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.


Аутобус на релацији Бањалука - Нови Град кренуће из Видовданске улице, са старе аутобуске станице у 8.30 часова, а по завршетку манифестације вратиће путнике на полазну станицу, саопштено је из Градске управе.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Марко Јанковић: Одбрана западно крајишких општина септембра 1995. године

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ НОВОГ ГРАДА

Почело обиљежавање годишњице одбране западнокрајишких општина

ДЕВЕТНАЕСТ ГОДИНА ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ