СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 19 ГОДИНА ОД ПОВРАТКА НА ОГЊИШТА

Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рат
Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рат

У Мркоњић Граду сутра ће бити обиљежен Дан општине, који је установљен у знак сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

Тим поводом, у капели Светог апостола Марка биће служен парастос за 181 убијеног српског цивила и војника, након чега ће бројне делегације положити цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централни споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на Тргу српске војске. 

У Мркоњић Граду је на православном гробљу откривена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској у којој је пронађено 181 тијело, а обдукција је показала да су сви на звјерски начин мучени и убијени. 

Током окупације, цивили су убијани на најмонструознији начин, имовина је систематски пљачкана, а градско подручје девастирано. 

Осим ове велике масовне гробнице, било је и више мањих гробница из којих су ексхумирана укупно 364 тијела. 

За 117 дана хрватске агресије, на подручју Мркоњић Града у протеклом рату порушено је и запаљено 2.308 стамбених објеката, док је око 3.000 стамбених објеката уништено и опљачкано, тако да се ратна штета у овој општини процјењује на око 670 милиона КМ. 

Све се то догодило током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина у септембру и октобру 1995. године. 

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да се сваке године понавља иста прича - да је тужно што ни послије толико дуго времена нико није одговарао за злочине почињене у овом граду и да остаје нада да ће, ипак, некад неко бити кривично гоњен за ова злодјела. 

Породице жртава су огорчене јер још нико није одговарао за злочине, иако постоје сви докази, зна се ко су били налогодавци, а документација је предата тужилаштвима. 

У оквиру обиљежавања 4. фебруара биће уприличене бројне културне и спортске манифестације: концерт културно-умјетничког друштва "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", изложба слика "Стазе" Жељка Вученовића, Свечана академија и избор најбољег спортисте и спортског колектива.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png


Везане вијести: