СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ

МРКОЊИЋ ГРАД, 1. АВГУСТА /СРНА/- У капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду данас је, поводом обиљежавање крсне славе општине Светог пророка Илије и Дана 11. лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, служен парастос за борце погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, положено је цвијеће на спомен-обиљежје масовне гробнице на гробљу и на Тргу српске војске и одржана је Свечана академија поводом Дана 11. лаке пјешадијске бригаде.

Парастосу је присуствовао и министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.

Један од команданата ове бригаде Радован Илић каже да се сваке године са поносом сјећају погинулих другова који су највише уложили у Републику Српску - своје животе.

"Са поносом се сјећамо наших погинулих другова који су дали своје животе за Републику Српску. Оцијењено је да је бригада успјешно извршила своју мисију у рату и она је одликована медаљом Петра Мркоњића", додао је Илић.

Он је истакао да је, као командант, поносан и на стерјешински и на борачки састав бригаде, истичући да је бригада успјешно извршила постављени задатак у одбрани српског народа.

Мркоњићани су се данас присјетили и оних који су пронађени у масовној гробници, те су положили вијенце и на Спомен-обиљежје масовне гробнице.

У Мркоњић Граду послије протеклог одбрамбено-отаџбинског рата пронађена је масовна гробница са тијелима 181 лица, а у више мањих масовних гробница пронађена су тијела 176 лица и за то до данас нико није одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Налази патолога и обдукције показали су да су сви на звјесрки начин мучени и убијени.

Предсједник Борачке организације општине Мркоњић Град Милан Стеванић каже да је тужно што нико још није одговарао за злочине над Србима.

"Свјесни смо чињенице да још нико није одговарао за злочине над српским народом, али смо и свјесни да је то политичка фарса свјетских моћника и надамо се да ће једног дана доћи људи који су жељни да једнако проводе правду и да ће неко одговарати за ове жртве", рекао је Стеванић.

Славске свечаности и ломљење славског колача одржаће се у суботу, 2. августа, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, са почетком у 20.00 часова.

Након славског обреда, биће одржан културно-забавни програм.

Обиљежавање крсне славе општине почело је синоћ концертом духовне музике који је одржало Српско црквено пјевачко друштво "Свети Георгије" из Прњавора у храму Светог Саве у Мркоњић Граду.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА

НЕМА ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА ПРЕМА СРПСКИМ ИЗБЈЕГЛИЦАМА

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА НОВОГРАДСКЕ БРИГАДЕ

На Ребровцу откривена спомен-чесма за 57 бораца

Мркоњић Град: Парастос за 22 убијена полицајца