СЛУЖЕН ПАРАСТОС И ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ KОД СПОМЕН-KРСТА

Служена литургија у спомен храму Свете Петке у Козарској Дубици

Служена литургија у спомен храму Свете Петке у Козарској Дубици

Kод Спомен-крста на обали ријеке Уне у Kозарској Дубици служен је парастос за војнике и цивиле погинуле у агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године, а затим су званичници Републике Српске и њихови изасланици положили вијенце.

 

Вијенце су положили изасланик предсједника Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Велимир Сакан, замјеник војног аташеа руске Амбасаде у БиХ. 

 

На Спомен-крст вијенце су положиле делегација Борачке организације Републике Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза организација и удружења ратних војних инвалида, општина Kозарска Дубица, Kостајница, Градишка и Нови Град, припадници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, Борачке организације Kозарска Дубица, политичких партија, те чланови породица настрадалих и други појединци. 

 

У наставку обиљежавања 20 година од агресије Хрватске војске на западне границе Српске, о догађајима из септембра 1995. године говориће министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, предсједик БОРС-а Миломир Савчић, пензионисани генерал Војске Српске Момир Зец, који је учествовао у операцијама одбране западних крајева Републике Српске, и начелник општине Kозарска Дубица Миле Злојутро. 

 

Поводом обиљежавања 20 година од одбране западних граница Српске јутрос је у Спомен-храму Свете Петке у Kозарској Дубици служена Света литургија. 

 

У агресији Хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју западнокрајишких општина Kозарска Дубица, Нови Град и Kостајница убијена су 104 лица, од којих 54 цивила и 50 припадника Војске Републике Српске. 

 

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету. 

 

Током офанзиве Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ на југозападни дио Српске, Хрватска је напала западни дио Српске на простору од Новог Града до Градишке с намјером да окупира територију до Бањалуке и да се створе предуслови да се дејства продуже до ријеке Дрине. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

К. Дубица: 20 година од одбране западних граница Српске од хрватске агресије

САВАНОВИЋ: ВИШЕ РАЗВИЈАТИ ЛИЧНУ И КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

Западно крајишке општине - Јадовно 1941.