СЈЕЋАЊЕ НА ОСНИВАЊЕ ПРВОГ КРАЈИШКОГ КОРПУСА

Полагање вијенаца на гробљу Свети Пантелија

Полагање вијенаца на гробљу Свети Пантелија

Полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима отаџбинског рата на гробљу "Свети Пантелија" и парастосом за све погинуле и умрле припаднике Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске (ВРС), у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Бањалуци су данас обиљежене 23 године од оснивања овог корпуса.

Предсједник Борачке организације (БОРС) Републике Српске Миломир Савчић рекао је новинарима да је Први крајишки корпус ВРС дао огроман допринос у стварању Републике Српске.

Након полагања вијенаца на споменик палим борцима на гробљу "Свети Пантелија", Савчић је рекао да се мора чувати сјећање на погинуле борце иза којих је остало огромно дјело - Република Српска.

Он је рекао да је Први крајишки корпус ВРС био најбројнија оперативна јединица Војске Републике Српске са више од 120.000 војника и огромном зоном одговорности, великим бројем крупних операција углавном одбрамбеног карактера, те операцијом "Коридор 92" која је била хуманог карактера.

Савчић је подсјетио да је Први крајишки корпус, у садејству са јединицама Војске Републике Српске Крајине, Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Републике Српске Крајине, вршио и офанзивна дејства са циљем спајања територија западних и источних дијелова Републике Српске са матицом Србијом.

Осврћући се на права бораца и дјеце погинулих бораца он рекао да је потребно испоштовати права која су предвиђена законом.

"Министарство које је предлагач закона и које је у Закону о правима бораца предвидило одређену позитивну дискриминацију да у јавним установама дјеца погинулих бораца, ратни војни инвалиди (РВИ) и демобилисани борци имају предност, мора заједно са БОРС-ом да се бори да тај закон буде реализован", рекао је Савчић.

Говорећи о Акционом плану запошљавања, Савчић је рекао да су се јавна предузећа и локалне заједнице у малом броју случајева пријавила за средства које је Влада Српске планирала за запошљавање дјеце погинулих бораца и РВИ.

Пензионисани генерал ВРС Бошко Келечевић рекао је новинарима да је Први крајишки корпус био "прва армија", јер нигдје у свијету данас нема корпуса који броји 125.000 бораца и обично корпусе чини до 25.000 војника.

Келечевић је навео да је Први крајишки корпус на данашњи дан прије 23 године ушао у састав Војске Републике Српске заједно са остала четири корпуса.

Он је рекао да је у саставу Првог крајишког корпуса било 46 јединица еквивалента бригаде и пука самосталног дивизиона.

"То је била стратегијска јединица, али извршавала је и тактичке задатке од значаја за одбрану народа и територије", рекао је Келечевић и додао да је највећа заслуга корпуса била операција "Коридор 92", која је била кључна за стварање Српске.

Он је рекао да је у Првом крајишком корпусу погинуло око 6.000 бораца, а овај корпус био је на свим ратиштима од Требиња до Новог Града, односно Бихаћа.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Предраг Гргић, делегација ратне команде Првог крајишког корпуса, БОРС-а, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, представници Градске управе Бањалука и градске Борачке организације.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

обиљежено 20 година од формирања првог крајишког корпуса

без пробоја коридора, можда не би било републике српске

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.