САВАНОВИЋ: ВИШЕ РАЗВИЈАТИ ЛИЧНУ И КОЛЕКТИВНУ СВИЈЕСТ

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је данас да је потребно више развијати личну и колективну свијест народа о потреби бољег познавања историје, преиспитивања историјских догађаја и потреби јединства српског народа у одбрани националних интереса и свега оног што чини јединствену Републику Српску.

 

"Мислим да до сада, а нарочито прије деведесетих година (20. вијека), колективна свијест српског народа није била на високом нивоу и брзо смо заборавили историјске догађаје и грлили смо оне коју сам чинили зла", рекао је Савановић на конференцији за новинаре Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова. 

 

Он је нагласио да се такво нешто не смије убудуће десити и да се младим генерацијама мора пренијети "права историја", улогу Срба у тој историји и велика страдања овог народа, нарочито у 20. вијеку. 

 

Савановић, који је уједно и предсједник Одбора, најавио је за сутра у Козарској Дубици обиљежавање 20 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије потпомогнуте НАТО бомбардовањем, која је одбрањена захваљујући доброј организацији одбране и јединству српског народа, који је препознао шта би се десило аналогно догађајима из Другог свјетског рата. 

 

Он је навео да је државни и војни врх Хрватске након акција "Олуја" и "Маестрал", смислио активности да ријеши српско питање у БиХ с обзиром да је већ направљено етничко чишћење Срба из Хрватске. 

 

Савановић је истакао да им је план био да освоје територију до Бањалуке и заједно Армија БиХ и Хрватско вијеће одбране (ХВО) да "за вјек вјекова ријеше српско питање, односно да очисте територију БиХ од српског становништва". 

 

Он је нагласио да је, захваљујући храброшћу и доброј организацији одбране западних граница Републике Српске, прије свега Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице, Градишке, уз велике жртве од 138 лица, међу којима су 74 цивила, тај простор херојски одбрањен и није дозвољен пад те територије. 

 

Савановић је додао да би ехо рата и његов резултат био сасвим другачији да је та територија "пала". 

 

"Имали смо ситуацију из 1941. године која се поновила. То је њен наставак када су потомци кољача који су чинили зло и геноцид на Козари, у Јасеновцу, Доњој Градини, Градишци, хтјели да наставе тај крвави пир и да заврше са српским питањем у БиХ као што су то урадили у Хрватској", рекао је Савановић. 

 

Помоћник министра за борачко-инвалидске заштиту Душко Милуновић рекао је да обиљежавање годишњице почиње у 9.00 часова архијерејском литургијом у Храму Свете Петке, а да је за 11.00 часова предвиђено полагање вијенаца на Спомен–крсту. 

 

У 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 12.00 часова пригодан културно-умјетнички програм.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ИСТОРИЈСКИ ЧАС О ОДБРАНИ ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА СРПСКЕ

ПОРАЖАВАЈУЋЕ НЕПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА

ЗАПАДНИ ДИО СРПСКЕ ОДБРАЊЕН ЗАХВАЉУЈУЋИ ЈЕДИНСТВУ

Западно крајишке општине - Јадовно 1941.