САВАНОВИЋ: СТРАДАЊЕ 1995. - ГЕНОЦИД И НАСТАВАК ПРОЈЕКЦИЈЕ НДХ

Министар Миленко Савановић

Министар Миленко Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да је страдање Срба у западној Крајини 1995. године био страшан геноцид и наставак пројекције Независне Државе Хрватске.Савановић је у Мркоњић Граду, на обиљежавању 20 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина, изразио увјерење да ће у времену које слиједи, уз помоћ честитог дијела међународне заједнице, одговарати починиоци незапамћених злочина над Србима на овом простору. 

"Хрватска је након протјеривања Срба 1995. године намјеравала да са својим међународним менторима практички ријеши српско питање у БиХ протјеривањем преко Дрине, што је пројекат који је одавно присутан", рекао је Савановић. 

Он је додао да је патолошка обрада жртава протеклог рата, након ексхумације, показала да су употријебљени исти монструозни методи убијања као и у НДХ 1941. године и да посебну тежину злочину даје чињеница да су жртве били и цивили. 

"На нашу жалост, они који је требало да чују крик тог народа још нису чули то што треба да чују. Морамо истрајавати на томе и тражити помоћ и других земаља у окружењу посредством њихових тужилаштава и судова", рекао је Савановић. 

Он је нагласио да напори које улаже предсједник Републике Српске Милорад Додик за одржавање референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ нису случајни, јер је ријеч о институцијама које су се "одметнуле" и примјењују селективну правду под политичким притиском из Сарајева. 

"На нама остаје да и даље обиљежавамо ове датуме, да актуелизујемо ове догађаје и јавним трибинама вршимо притисак на све у чијој је надлежности покретање кривичниих поступака", поручио је Савановић. 

Он је подсјетио да је у офанзиви Војске Хрватске, Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ уз подршку НАТО-а у септембру и октобру 1995. године са својих вјековних огњишта на подручју 13 западнокрајишких општина протјерано 120.000 људи, а живот су изгубила 1.674 цивила и војника, од којих су ексхумирана тијела 1.214. 

"Највећа масовна гробница из тог времена је на градском гробљу у Мркоњић Граду, из које је ексхумирано 181 лице, док је на локалним гробљима ексхумирано 176 жртава", рекао је Савановић.

Говорећи о накнади материјалне штете, он је навео да ни о том питању нема никаквих помака, подсјетивши да је само општина Мркоњић Град у разарањима и накнадној пљачки претрпјела штету од око 680 милиона КМ. 

"У тих 117 дана окупације Мркоњић Града углавном су били фокусирани на убијање цивила и војника, пљачку имовине из предузећа и уништавање инфраструктуре, без обзира на присуство снага ИФОР-а, које је требало да их штите. Требаће нам деценије да вратимо Мркоњић Град у стање прије окупације", поручио је Савановић. 

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић изразила је наду да ће злочини над Србима на подручју ове општине коначно бити процесуирани. 

"Очигледно је да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, јер је немогуће да имате масовну гробницу, толико цивилних жртава тако звјерски убијених, а да још нико није одговарао", рекла је Аничићева. 

Она је подсјетила да општина Мркоњић Град не може да поднесе тужбу против Хрватске за накнаду материјалне штете, док неко не буде кривично осуђен за злочине на њеном подручју. 

"Искрено вјерујемо да ће до тога доћи, јер су хрватска војска и држава овдје организовале пљачку у којој су однесене машине из фабрика, што нису могли да ураде појединци", рекла је Аничићева. 

Према њеним ријечима, данас мало ко може да препозна да је Мркоњић Град прије 20 година био згариште, а обнова је, углавном, текла захваљујући марљивости и упорности становништва и у посљедње вријеме помоћи Владе Републике Српске. 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

САВАНОВИЋ: ПОНОВЉЕНИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА ИЗ ...

САВАНОВИЋ: ПРОБОЈ КОРИДОРА ОМОГУЋИО КОНТИНУИТЕТ ...

Отаџбински рат - Западно крајишке општине