РАЗМИЈЕЊЕНИ ВОЈНИЦИ ВРС ИМАЛИ ПОВРЕДЕ ПО ТИЈЕЛУ

srna

САРАЈЕВО, /СРНА/ - Бивши предсједник комисије за размјену заробљеника Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ Милан Иванчевић рекао је данас на суђењу Мехури Селимовићу, оптуженом за злочине у Крајини, да су ратни заробљеници ВРС који су размијењени у марту 1995. године имали видне повреде по тијелу.

Иванчевић је рекао да је заједно са представницима Комисије за размјену Петог корпуса Армије БиХ, међу којима је био и Селимовић, присуствовао размјени заробљеника 11. марта 1995. године у Личком Петровом Селу под надзором УНПРОФОР-а.

"Заробљеници су имали видне повреде на себи. Причали су да су тучени од Цазина до Личког Петровог Села. Нисам дозволио да размијењени одмах иду у Бањалуку и Дрвар, већ су их прво прегледали љекари", рекао је Иванчевић у наставку суђења пред Судом БиХ.

Он је додао да су до Петровца петорица заробљеника пала у несвијест, те да је позвао представнике Међународног Црвеног крста да буду присутни приликом прегледа, преноси Бирн.

Иванчевић је посвједочио да је Селимовић био међу представницима Комисије за размјену Петог корупса Армије БиХ и да је разговарао са њим о дешавањима у аутобусу током размјене. "Мехура ми је рекао да се то више неће дешавати", рекао је Иванчевић.

На данашњем суђењу налаз и мишљење у корист Тужилаштва БиХ изнио је вјештак графолошке струке Љубомир Гогић, који је анализирањем рукописа 34 службене забиљешке, од којих се већина односи на узимање изјава од ратних заробљеника, утврдио да је на 22 изјаве потпис оптуженог Селимовића, док је потписник осталих оптужени Адил Ружнић.

Тужилаштво БиХ терети Селимовића, Ружнића и Емира Мустафића за злочине почињене у Босанској Крајини.
       
Према оптужници, они су од 1994. до 1996. године помагали при затварању припадника војске и полиције Републике Српске, те цивила у заточеничке центре у Бихаћу, Цазину и Босанском Петровцу.

Селимовић је, према оптужници, био референт за контраобавјештајне послове и замјеник начелника Одјељења војне безбједности Петог корпуса Армије БиХ, Ружнић је био помоћник команданта за послове безбједности, а Мустафић војни полицајац.

Наставак суђења заказан је за 21. март.

 

Извор: срна