Приједор: Обиљежен Дан сјећања на егзодус Срба из Санског Моста

Симболичним спуштањем вијенаца и цвијећа у ријеку Сану са градског моста у Приједору обиљежен је Дан сјећања на егзодус Срба из Санског Моста из 1995. године.

Приједор: Бацање вијенаца у Сану

Приједор: Бацање вијенаца

На мосту се окупио велики број Сањана, међу којима и данас многи имају приједорску адресу, као и представници градске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и приједорске Борачке организације.

"Ово је друга година како обиљежавамо сјећање на егзодус Срба из Санског Моста. Овај дан обиљежавамо прије свега због истине која се дешавала у и око Приједора, јер је много неистине отишло у свијет", каже предсједница приједорске градске Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Здравка Карлица.

Према ријечима тадашњег команданта Трећег батаљона 43. моторизоване бригаде, Драшка Вујића, који је 10. октобра 1995. године са својим саборцима бранио Приједор, то је била борба прса у прса са муслиманским снагама.

"На данашњи дан мој батаљон се налазио на одбрани коридора, али с обзиром да је Сански Мост пао, мој батаљон је кренуо у одбрану Приједора и остатка Републике Српске. Ушли смо у борбу под тешком артиљеријском ватром, муслиманске снаге су биле потпомогнуте НАТО пактом. Њихове беспилотне летјелице су наводиле њихову артиљерију на наше положаје и ми смо у покрету ушли у борбу. Било је јако пуно и мртвих и рањених, али одлучност да бранимо Приједор до задњег је резултирала тиме да смо и успјели у томе“, каже Вујић.

Прије рата у Санском Мосту, који је данас федерална општина, живјело је око 27. 000 Срба, док се до данас вратило око 1.300.

 

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

„Општина Козарска Дубица у ратним сукобима 1995. године ...

ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ - Jadovno 1941.

ЂОКИЋ: НЕПРИЈАТЕЉ ХТИО ДА ЗАТРЕ ЖИВОТ СРБА ...

Западно крајишке општине - Jadovno 1941.